BiH
25

Vodeći evropski ljekari u Sarajevu

FENA
Halima Resić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Halima Resić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U Sarajevu će sutra biti održana pres-konferencija UNDT BiH (Udruženje ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u Bosni i Hercegovini) povodom ERA – EDTA CME kursa, u hotelu Bristol s početkom u 13.00 sati.

Novinarima će se obratiti prof.dr. Halima Resić, predsjednica UNDT i šef Klinike za hemodijalizu KCU Sarajevo, dr. Mirela Busić, glavni koordinator za jugoistočnu Evropu i prof.dr. Senaid Trnačević, UKC Tuzla, saopćeno je iz UNDT-a BiH.

Kurs «Novosti u transplantaciji bubrega za poboljšanje programa u zemljama u razvoju» ERA/EDTA– CME kurs (kurs kontinuirane medicinske edukacije) najznačajniji je europski kurs iz transplantacije bubrega ove godine.

Uz podršku ERA-EDTA(Europske Asocijacije za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega) i ISN (Svjetskog udruženja nefrologa) u Sarajevu će se okupiti 120 stručnjaka iz ove oblasti , uključujući voditelje svih transplatacionih centara.

Cilj je da se sagledaju mogućnosti poboljšanja transplantacije u zemljama Balkana. Poseban dio kursa će biti promocija "Transplantacije i donacije parova" koju će prezentirati prof.dr. Francis Delmonaco, predsjednik Svjetskog transplantacionog Komiteta.

U Bosni i Hercegovini smo suočeni sa sve većom prevalencom hronične bolesti bubrega, statistički podaci su alarmantni - gotovo svaka deseta osoba pogođena je nekim stepenom oštećenja bubrega! Prema američkim i europskim renarnim registrima, BiH je na samom dnu ljestvica po broju obavljenih transplantacija bubrega. Dijalizni centri su preopterećeni zbog velikog broja pacijenata – registrovano je oko 2.600 korisnika dijalize, a njih 720 su kandidati za kadaveričnu transplantaciju bubrega.

U registru Udruženja je 180 pacijenata s transplantiranim bubregom, a u tri transplantaciona centra u Sarajevu, Tuzli i Banja Luci u poslijeratnom periodu urađene su 23 kadaverične transplantacije bubrega i jetre.

"Stručnjake imamo, ali nemamo donore i uvezan sistem", upozorava prof.dr. Halima Resić, predsjednica UNDT BiH.

Svjetski dan bubrega obilježen je 13. marta u više od 150 zemalja, a u okviru tih aktivnosti UNDT BiH je u saradnji s Donorskom mrežom BiH 15. marta u Sarajevu organizirao podjelu promotivnog materijala. Tom prilikom je oko 200 građana potpisalo donorske kartice.