Pogoršanje ispravnosti namirnica
0

Vode u vodovodima ZDK nisu kvalitetne

Piše: E. B.
Pokazatelji laboratorijskih analiza Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo Zenica, rađeni tokom mjeseca augusta, pokazali su značajno pogoršanje stanja mikrobiološke ispravnosti namirnica u odnosu na prethodni mjesec.

Stanovništvo Zeničko-dobojskog kantona imalo je 27,6 posto zdravstveno neispravnih uzoraka namirnica, što je značajno pogoršanje stanja mikrobiološke ispravnosti namirnica u odnosu na prethodni mjesec.

Zdravstveno neispravnih uzoraka vode za piće na mikrobiološku analizu iz gradskih vodovoda bilo je sa područja Usore, Visokog, Breze, Zavidovića i Tešnja, što je nepromjenjeno stanje mikrobiološkog kvaliteta vodovodske vode u ovim vodovodima.

Zanimljivo je da su analize pokazale da iz ostalih vodnih objekata čak trećina, 33 posto, kontrolisanih uzoraka vode tokom augusta bila mikrobiološki neispravna voda za piće, što je blaže pogoršanje mikrobiološkog kvaliteta vode iz lokalnih vodnih objekata u odnosu na prethodni mjesec.

Kvaliteta vode iz gradskih vodovoda Breze i Zavidovića pokazuje značajno pogoršanje hemijskog kvaliteta vode u ovim gradskim vodovodima u odnosu na prethodni mjesec, ali je značajan i broj neispravnih uzoraka vode za piće na fiziko-hemijsku analizu iz drugih vodnih objekata, što predstavlja stanje održanja visokog procenta neispravnih uzoraka i nezadovoljavajućeg hemijskog kvaliteta vode u ovim objektima.

Zbog promjenjivog hemijskog kvaliteta vode za piće iz lokalnih vodnih objekata i nedovoljne kontrole kvaliteta vode za piće Kantonalni zavod za javno zdravstvo preporučuje urgentno uvezivanje ovog nadzora u sistem.

Analize pokazuju da se značajno poboljšava stanje higijene, sanitacije i higijene usluživanja. Tokom augusta nisu nađeni neispravni uzorci namirnica na standardnu fiziko-hemijsku analizu, što pokazuje poboljšanje zdravstvene ispravnosti namirnica sa ovoga aspekta.