BiH
37

Voda za Kurban-bajram? ViK ne očekuje poboljšanje stanja bez obilne kiše

Piše: I. P.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
S obzirom na teško stanje vodosnabdijevanja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, građani su izrazili zabrinutost u pogledu nadolazećeg Kurban-bajrama, a tokom kojeg je zbog vjerskih dužnosti potrebna više nego uobičajna količina vode.

Kako je za Klix.ba rečeno iz "Vodovoda i kanalizacije" (ViK), preduzeće je oformilo Operativni štab i Mobilni tim koji prati situaciju na svim izvorištima i nivoe vode u rezervoarima na području cijelog Kantona Sarajevo.

Poslije sagledavanja kompletne situacije, Tim vrši analizu stanja i dostavlja Operativnom štabu mjere koje je potrebno poduzeti kako bi se održalo koliko toliko uredno dnevno vodosnabdijevanje.

"S obzirom da nam slijede dani Kurban-bajrama, mobilni tim će učiniti sve što je u našoj moći da se održi cijelodnevno vodosnabdijevanje. S obzirom da je nastupilo kratkotrajno zahlađenje koje je samo smanjilo potrošnju vode u pojedinim zonama vodosnabdijevanja, podzemne akumulacije glavnog izvorišta Sarajevsko polje su i dalje u konstantnom padu i ne očekuje se poboljšanje izdašnosti bez obilnijih padavina", rečeno je iz ViK-a.

Što se tiče vremenske prognoze, u danima prije blagdana očekuju se topli dani, bez obilne kiše. Ipak, iz ViK-a se poručuje kako će uposlenici učiniti sve da u posebne dane Kurban bajrama obezbjede uredno dnevno vodosnabdijevanje.