BiH
0

Voda ušla u kuće kod Srpca

FENA
U selu Kobaš kod Srpca voda je ušla u sedam kuća, a u selu Bajinci u devet objekata, ali stanovnici su na spratu, dostavlja im se hrana i ostale potrepštine pomoću čamca - saopćila je danas Civilna zaštita RS-a.

Njihove ekipe su na terenu i iznalaze mogućnost za iskopavanje novog kanala zbog prijetnje pojave podzemnih voda.

Civilna zaštita angažovala je građevinsku mašinu i u mjestu Trnjaci iskopali su novi kanal dužine oko 200 metara do crpne stanice.

Vodovod Srbac vrši provjeru ispravnosti vode za piće dva puta dnevno.

Civilna zaštita Srbac podijelila je 60 pari čizama, a također je počela podjela prehrambenih i paketa za higijenu dobijenih u dogovoru s Upravom civilne zaštite, od Crvenog krsta RS-a.

Pod vodom je više od hiljadu hektara obradivog zemljišta, a od toga su 70 posto ozimi usjevi, a ostalo je pripremljeno za proljetnu sjetvu.

Pripadnici Civilne zaštite i ostalih organa Općine neprekidno su na terenu i u stalnom su kontaktu sa stanovništvom.

I u Bosanskoj Gradišci je na snazi vanredna odbrana od poplava. U Mjesnoj zajednici Porubica ugroženo je 10 kuća, ali voda nije ušla u njih. U mjesnim zajednicama Bistrica, Vrbaška i Gašnica vodom je opkoljeno 20 kuća.

Općinski štab za vanredne situacije je podijelio 550 vreća, a Vodoprivredno preduzeće "Sava" je dovezlo pijesak.

Kvalitet i ispravnost vode u navedenim mjesnim zajednicama redovno se kontroliše.

Tri čamca Civilne zaštite su spremna za zbrinjavanje ugroženog stanovništva.

Tokom jučerašnjeg dana općinske službe iz Bosanske Gradiške izvršile su podjelu 50 prehrambenih i paketa za higijenu i 100 pari čizama.

Magistralni put Bosanska Gradiška-Bosanska Dubica u mjestu Gašnica i dalje je neprohodan zbog izlivanja vode na kolovoz. Pripadnici Civilne zaštite obilaze ugrožena područja i u stalnom su kontaktu sa stanovništvom.

I u Bosanskoj Dubici je na snazi vanredna odbrana od poplava, a podzemne vode na području mjesnih zajednica Jošik i Draksenić preplavile su velike površine poljoprivrednog zemljišta, oko 500 hektara u branjenom dijelu gdje voda prolazi na mjestu stare šljunkare.

Na nasipu u Mlinaricama tokom jučerašnjeg dana postavljeno je 450 vreća s pijeskom, a na nasipu u Glavincima utrošeno je 150 metara kubnih materijala.

U naselju Gradina tokom jučerašnjeg dana postavljeno je 150 vreća s pijeskom.

Pripadnici općinske Civilne zaštite podijelili su pitku vodu u naselju Glavinci gdje je normalan prilaz ugrožen za 10 kuća, a do tri kuće se može prići samo čamcima.

Nijedna porodica nije evakuirana.

Pripadnici općinske službe Civilne zaštite su na terenu i u stalnom kontaktu sa stanovništvom.

Na području Bijeljine visina vodostaja Save u 7.00 sati iznosi 689 centimetara što je za pet centimetara manje nego jučer u 14 sati.