BiH
14

Voda u Bijeljini se povlači, teška situacija u Salašu

Piše: M. N.
Bijeljina
Bijeljina
Bijeljina se i dalje bori s poplavama u mjestima Velino Selo, Marići, Ostojićevo, Balatun, Batkovići, a građani koji su se priključili civilnoj zaštiti u spašavanju kažu kako je najgore u selu Salaš.

"Nivo vode je veći od Save i ako se ne probije nasip na Drini ostat će voda, koja je poput mora, duže od šest mjeseci. Uspjeli smo evakuirati stanovnike, no još ih ima koji su ostali i neće da idu.

Stoku su u pojedinim dijelovima izveli na prugu i kad je to poplavilo, uginulo je i dosta stoke. Bikove su pokušavali spasiti ali nisu htjeli izaći tako da je i njih dosta uginulo", rekao je Nebojša Lazić iz Bijeljine.

Građani ove općine rade bez prestanka, bez odmora kako bi spasili ljude, životinje i imovinu. Srećom, pomoć u ljudstvu, hrani i vodi stiže na vrijeme. Stigla je i pomoć iz Foče i Mostara.

"Najveći problem je organiziranosti. Ljudi hoće da pomognu, ali treba ih usmjeriti", rekao je Jović. Vijest koja budi nadu je da se iz Bijeljine voda polako povlači, te da je nasip u Crnjelovu spašen.

Voda iz sistema gradskog vodovoda je ispravna za tehničku upotrebu, a radi prevencije, preporučuje se da se voda prije upotrebe prokuha. Na poplavljenim dijelovima grada vrši se dostava flaširane vode.