Klix.ba u poplavljenim mjestima
0

Voda stigla do kuća u nekim naseljima na Ilidži i u Novom Gradu

Piše: J. Hadžiahmetović
Kuća Murisa Memiševića jučer... (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ekipa portala Klix.ba i jutros je posjetila poplavljena naselja u sarajevskim općinama Ilidža i Novi Grad. Prema onom što smo vidjeli na terenu, najteža situacija je u Hendekuši, gdje je voda stigla do pojedinih kuća.

"Cijelu noć nisam zaspala", kaže nam 76-godišnja Tima Akić, vidno preplašena. S prozora gleda u svoju avliju, koju danas, za razliku od jučer, prekriva dvadesetak centimetara vode. Jutros joj je u pomoć pristigao i zet Ahmo, koji je iz prizemlja kuće prebacio pojedine kućanske aparate na prvi sprat.

"Prepala sam sine k'o nikad. Kako neću, vidite ovu vodu koja je preko noći došla do kućnog praga. Ali, sve je od Boga, šta se tu sad može", kaže Tima koja živi sama u Hendekuši.

Naša sagovornica se sjeća perioda od prije tri godine, kada su je morali evakuisati, jer je rijeka Bosna 2010. poplavila cijeli prvi sprat njene kuće. Pojedine okolne kuće mještani su davno napustili.

Tokom noći je, kaže, čula automobile koji su dolazili i odlazili po nekoliko puta iz ulice u kojoj živi. "Možda su iz civilne zaštite, provjeravaju...", dodaje naša sagovornica.

Voda je također došla i do kuće Murisa Memiševića u Dobroševićima, kojeg smo jučer posjetili dok je nasipao zemlju na obali nabujale rijeke Bosne. Nažalost, taj nasip voda je tokom noći odnijela i napravila veliki kanal te došla na samo nekoliko metara od kuće ispred koje su postavljene vreće sa pijeskom.

Kako su nam rekli u Operativnom centru Civilne zaštite Kantona Sarajevo, prema njihovom posljednjem izvještaju, rijeke u ovom kantonu su u koritima, izuzev Bosne, i sa tendencijom smanjenja vodostaja.

"Ekipa Civilne zašitite je na terenu i stanje je, u odnosu na jučerašnje, mnogo bolje", kazali su nam u CZ Kantona Sarajevo.

Civilna zaštita Novog Grada je u toku noći posjetila mještane koji žive u području Dobroševića.

"Protekle noći je oko 01:00 sat bilo kritično u pojedinim dijelovima naselja oko stočne pijace. Na pojednim mjestima ostavili smo vreće sa pijeskom", kazao je za portal Klix.ba načelnik Civilne zaštite Novi Grad Sakib Džihanić.

Prema posljednjim informacijama iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, vodostaji pritoka rijeka Bosne, Une i Sane su u opadanju, dok su donji tokovi navedenih rijeka u porastu. Prognostičari najavljuju mjestimične padavine i zahlađenje u narednim danima.