Stup-Bojnik
0

Voda se povukla, prijeti opasnost od klizišta

FENA
Federalni operativni centar saopćio je danas da je ekipa Operativnog centra Novi Grad obišla poplavljeno područje Stup - Bojnik i konstatirala da se voda povukla, ali da je još ima u nekim objektima u podrumima.

Ekipa je konsatatira da postoji opasnost od klizišta za tri porodične kuće u ulici Djevojačke vode broj 61, a radi se o klasičnom klizištu iznad puta ukupne dužine oko 150 metara.

Ekipa je obišla i klizište u ulici Senada Čolića br. 22, a postoji opasnost za tri porodične kuće. Radi se o klasičnom klizištu iznad puta ukupne dužine oko 50 metara.

U ulici Esada Midžića br. 69 postoji opasnost od klizišta za dvije porodične kuće, a u pitanju je put dužine oko 30 metara.

Prijavljeno je i staro klizište u ulici Nadira Kahvedžića do broja 26, a ekipa Civilne zaštite obići će teren.

Služba civilne zaštite s povjerenicima civilne zaštite u ponedjeljak je vršila nadzor na klizištima u općini Vogošća kod kojih su evidentirana pomjeranja tla.

Sa predstavnicima Zavoda za geologiju i fundiranje izvršen je uvid na svim navedenim klizištima.

S povjerenicima CZ-a vršeno je ispumpavanje vode i raščišćavanje terena oko poplavljenih stambenih jedinica.

U ponedjeljak, 11. januara, u ulici Donja Jošanica do broja 12 (pored puta) pronađena je jedna minobacačka granata 60 mm. Patrola Policijske stanice Vogošća obilježila je to mjesta do dolaska Specijalizovane jedinice za uklanjanje NUS-a. Kantonalna uprava civilne zaštite uklonila je tokom dana navedeni NUS i odnijela na uništavanje, navodi se.

Život u poplavama ugroženim dijelovima grada Mostara postupno se normalizira, a tri evakuirane obitelji u ponedjeljak su se vratile u svoje domove.

Tokom proteklog dana na svim rijekama i jezerima na području općine Čapljina registriran je pad vodostaja.

Tako vodostaj jezera na HE Čapljina iznosi 512 cm i niži je (u odnosu na mjerenje jučer u 9.00 sati) za 10 cm.

Vodostaj rijeke Kupe u odnosu na protekli dan niži je za 15-tak cm.

U padu je i vodostaj Hutovog blata na lokalitetu Karaotok u odnosu na protekli dan za 4 cm.

Vodostaj rijeko Neretve na mjernoj postaji u Gabeli iznosi 334 cm (7 sati) i niži je (u odnosu na jučer u 11 sati za 46 cm).