BiH
10

Voda se povukla iz većine poplavljenih područja, uklanjaju se uginule životinje i čiste prostori

Piše: E.S.H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Situacija u poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini se stabilizira. Voda se u većini mjesta povukla u potpunosti, pristupilo se čišćenju i dezinfekciji, iako će trebati mnogo vremena da se sve vrati kako je bilo prije katastrofe koja je zadesila našu zemlju.

U Orašju najveći problem predstavljaju uginule životinja, a vode još uvijek ima u Bosanskom Šamcu i Domaljevcu, potvrdio je za Klix.ba direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak.

"U Orašju je problem oko 10.000 grla stoke koja je uginula i koja se treba izvući iz sela. Do sada je u Inđiju odvučeno pet kamiona stoke, i nastavljamo sa tom aktivnošću", rekao nam je Solak.

Voda se još uvijek zadržala u Bosanskom Šamcu i Domaljevcu, jer voda koja je ušla u grad mora naći put da odteče. Važno je napomenuti da nema više opasnosti u smislu probijanja nasipa i dolaska vodenih bujica. Sava i Bosna su se smirile.

"U mjestima koja su pod vodom se i dalje radi na ispumpavanju vode, očekujemo da će se sve uskoro riješiti", dodao je Solak.

Na područjima Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona se radi na uklanjanju NUS-a i sprečavanju pokretanja klizišta, kojih je na stotine pokrenuto nakon poplava.

U prihvatnim centrima se smanjuje broj ljudi. Vraćaju se u svoje kuće kako bi ih što prije očistili i pokušali vratiti u uslovne domove u kojima će pokušati nastaviti živjeti normalan život.