Izvještaj Civilne zaštite FBiH
0

Voda se povlači, nastavljeno čišćenje i dezinfekcija poplavljenih objekata

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Federalni operativni centar Civilne zaštite objavio je izvještaj koji obuhvata stanje s poplavama, klizanjem zemljišta i požarima na području ovog entiteta danas do 11 sati. Prema tom izvještaju, na području Posavskog kantona na snazi su redovne mjere odbrane od poplave.

Posavski kanton:Na području općine Domaljevac-Šamac jučer je na više mjesta probijen prvi odbrambeni nasip, pa je Sava poplavila oko 1.000 hektara poljoprivredno obradivih površina. Oborinske vode iz poplavljenih stambenih i privrednih objekata se postepeno povlače na području cijelog kantona. Sve prometnice su prohodne.

Vodostaj Save je u tendenciji blagog opadanja, zbog čega se očekuje problem pojavljivanja zaobalnih voda.

Ekipe službi civilne zaštite s opremom i strojevima su još na terenu na području cijelog kantona.

Tuzlanski kanton: U općinama Banovići i Čelić svi vodotoci su u svojim koritima, a u općini Doboj Istok u svojim koritima su svi vodotoci, osim rijeke Spreče.

Trenutno je pod vodom oko 200 hektara poljoprivrednog zemljišta. Voda se povukla iz svih poplavljenih objekata.

U općini Gračanica su svi vodotoci, osim rijeke Spreče, u svojim koritima.

Vodostaj Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros u 6.30 sati iznosio je 454 cm i ima tendenciju pada.

U općini Gračanica poplavljeno je oko 200 hektara poljoprivrednih površina, ugroženo je sedam privrednih objekata, a četiri stambena objekta su pod vodom i iz njih su porodice evakuirane.

Na području općine Gradačac svi vodotoci su u svojim koritima, a na području općine Kalesija samo Spreča nije u svom koritu.

Pod vodom je oko 50 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Na području općine Kladanj svi vodotoci su u svojim koritima.

Rijeka Spreča, Jala i Turija (u donjem toku) su izvan svoga korita na području općine Lukavac. Poplavljena je veća površina poljoprivrednog zemljišta.

Svi vodotoci i na području općine Teočak su u svojim koritima.

Na području općine Živinice svi vodotoci, osim rijeke Spreče, u svojim su koritima, a pod vodom je oko 300 hektara poljoprivrednog zemljišta. Poplavljeno je tridesetak stambenih objekata, a oko 50 stambenih objekata je okruženo vodom.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Alija Tihić jučer je u poslijepodnevnim satima sa suradnicima obišao općine Doboj Jug i Usora, na području Zeničko-dobojskog kantona, te razgovarao s načelnicima o situaciji na terenu i mjerama za normaliziranje stanja na područjima koja su bila zahvaćena poplavama. Uvečer je Tihić održao sastanak s direktorom Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona u Zenici Seadom Džanovićem, koji će danas obići područja općina Žepče, Zavidovići i Tešanj.

Nakon što je 23. juna na području općine Maglaj proglašeno stanje prirodne nesreće, još se čiste i saniraju putevi na kojima su odroni. Saniran je most u Jablanici, a pitka voda se isporučuje na poplavljena područja. Radnici epidemiološke službe Doma zdravlja Maglaj obišli su područja koja su bila zahvaćena poplavama. Izvršena je dostava i podjela pitke vode stanovništvu Bijelih Ploča i Jablanice. Uključena je struja na ugroženom području koja je bila isključena iz sigurnosnih razloga.

Na području općine Doboj Jug stanje se normalizira. Rijeke Usora i Bosna su se povukle u svoja korita. Voda se izvlači i iz najnižih tačaka poplavljene površine. Nastavlja se čišćenje i dezinfekcija poplavljenih objekata. Sve putne komunikacije su prohodne. Na snazi je odluka o proglašenju stanja prirodne i druge nesreće.

U četvrtak na području općine Tešanj koje je bilo zahvaćeno poplavom uklanjane su posljedice. Profesionalna vatrogasna jedinica vodu je ispumpavala iz objekata i s površina koje su ugrožavale objekte, i to u Kaloševiću i Jelah Polju, gdje se voda mjestimično zadržala u neposrednoj blizini objekata. Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja provodila je mjere dezinfekcije na području Trepče, Novog Sela, Tešanjke, Rosulja, Kaloševića i Jelah Polja, gdje su dezinficirani 28 objekata, dvorišta koja su bila očišćena i površine uz dva preduzeća. Stanje vodostaja jutros je dosta povoljnije, s obzirom da je nivo rijeka u stalnom opadanju. Nastavljena je planska dostava pitke vode u poplavljeno naselje u mjesnoj zajednici Kalošević.

Pripadnici KP “Rad“ Tešanj i danas će se planski dostavljati pitku vodu u mjesnu zajednicu Kraševo za korisnike vodovodnog sistema Kraševo. Ekipe Higijensko-epidemiološke službe su i jutros na terenu radi provođenja mjera dezinfekcije očišćenih objekata i kontrole lokalnih vodovoda i drugih vodovodnih sistema, sve radi poduzimanja daljnjih mjera.

Još je snazi upozorenje KP “Rad“ da voda iz vodovoda Kraševo nije za piće, dok se u druge svrhe može koristiti, kao i upozorenje Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja da do daljnjeg voda iz vodovoda „Šišinke“, Ciganka“ i „Bošnjaci“ u mjesnoj zajednici Kalošević nije za upotrebu.

Što se tiče klizanja zemljišta, na području općine Banovići, Tuzlanski kanton, prijavljeno je pet novih klizišta i jedan odron na lokalnom putu Brezovača – Ćatići. Taj put nije prohodan.

Na području općine Čelić aktiviralo se sedam klizišta i odrona.

Na području općine Doboj Istok aktivno je 40 klizišta, koja ugrožavaju 37 objekta i više lokalnih putnih pravaca. Dva klizišta su aktivna u zoni mezarja, od kojih je jedno pokrenulo mezarje u cijelosti i prijeti opasnost od premješanja cijelog mezarja.

Na području općine Gradačac evidentirano je 31 novo klizište, dok su na području općine Kalesija prijavljena aktiviranja triju novih klizišta.

U protekla 24 sata prijavljeno je 50 klizišta na području općine Srebrenik. Klizišta su oštetila 12 stambenih i 21 pomoćni objekt te osam putnih pravaca. Klizišta su ugrozila još 61 stambeni, 74 pomoćna objekta, 17 putnih pravaca i pet vodovoda.

Na području općine Teočak prijavljena su dva nova klizišta i jedan odron. Ugrožena su dva lokalna puta u naseljima Jasikovac i Uzunovići te dva stambena objekta u pomenutim naseljima.

Od jučer stižu dojave o aktiviranju starih i novih klizišta na području cijele općine Maglaj. Stanje je zabrinjavajuće, zbog čega je u mjestu Kosova jedna porodica evakuirana. I na drugim lokacijama moglo bi doći do evakuiranja nekoliko porodica.

Usljed površinskih voda, Službi civilne zaštite Tešanj jučer su prijavljena četiri nova klizišta.

U općini Bihać, Unsko-sanski kanton, obilne kiše izazvale su zamućenost izvorske vode na izvorištima Klokot, Privilica, Žegar, Toplica i Ostrovica, te se građanima preporučuje prokuhavanje vode za piće prije upotrebe.

Vodosnabdijevanje u ostalim općinama je zadovoljavajuće.

Na području općine Kalesija, Tuzlanski kanton, izosanom G. je izvršena dezinfekcija vodnih objekata u mjesnim zajednicama Tojšići i Rainci Donji (naselja Salkići i Čanići).

Na obroncima Majevice, rejon Prokopa, općina Srebrenik, negdje oko 17.00 sati izgubilo se dvoje djece tokom branja gljiva. Riječ je o H. M. (2002) i Đ. N. (2004), koji su, nakon dva sata potrage koju su organizirali mještani i lovci, pronađeni.

FOC je evidentirano i požare.

U općini Bosanska Krupa, na području Unsko-sanskog kantona, vršena je intervencija u vremenu od 21.30 do 22.30 sati u ulici Unska gdje je gorjela krovna konstrukcija pilane. Pravovremenom dojavom i intervencijom spriječena je veća materijalna šteta.