BiH
1

FOTO / Voda odnijela plodno zemljište u Bosanskom Šamcu

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Civilna zaštita opštine Bosanski Šamac obišla je danas kompletnu obalu rijeka Bosne i Save i konstatovala da Bosna odnosi velike količine obradivih površina na veoma malom prostoru.

Rukovodilac Civilne zaštite Bosanski Šamac Boro Bogdanović rekao je novinarima da "kidanje" poljoprivrednog zemljišta u ovom momentu predstavlja problem koji pogađa Zasavicu, Crkvinu i Pisare.

"Procjenjujemo da je samo na prostoru Pijesaka u Šamcu Bosna u ova dva dana odnijela više od 30 dunuma plodnih oranica", rekao je Bogdanović.

Na pitanje šta se može uraditi da bi bilo spriječeno dalje odnošenje zemljišta, Bogdanović je naveo da Agencija za vode Republike Srpske preduzima neophodne korake, da obavlja flasterovanje (utvrđivanje) obale, ali je ocjenio da je nemoguće spriječiti ovu pojavu na cijelom prostoru.

Foto: SRNA
Foto: SRNA
"I vodoprivredno preduzeće 'Ušće Bosne' preduzima određene mjere. Međutim, rijeka je rijeka i na to moramo biti spremni", dodao je Bogdanović i istakao da voda ne ugrožava kuće.

On je dodao da se u narednom periodu ne očekuju dalji porast vodostaja rijeka Save i Bosne s obzirom na to da je za vikend predviđeno lijepo vrijeme, ali je istakao da Civilna zaštita prati vodostaj.

Bogdanović je naglasio da na ovom području postoji problem sa velikim količinama plastične ambalaže koju je voda donijela.

"Sve ono što se odbaci u rijeku Bosnu i Savu uzvodno od Šamca dospijeva ovdje. To su ogromne količine - više od 10.000 plastičnih flaša nalazi se na ovom području i zagađuje plaže i prostore za kampovanje", naveo je Bogdanović i naglasio da će dodatno angažovati ljudstvo kako bi se riješio taj problem.

On je najavio da je ovih dana planirano da se obavi obuka jedinice za specijalne namjene za rad i spašavanje na vodi, te da očekuje da će tom prilikom polaganju ispita za upravljanje čamcem pristupiti 35 kandidata sa prostora BiH i susjednih država.