Traži se sanacija kolektora
0

Voda na Vrelu Bosne manje zagađena

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Posljednje analize Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo pokazale su da je nivo kaliformnih bakterija na Vrelu Bosne na veoma niskom nivou. Radi se o nekoliko desetina bakterija po jednom kubnom metru, a ranije je taj nalaz iznosio oko nekoliko stotina pojedinačnih uzoraka bakterija.

Ovo je u izjavi za Fenu potvrdio direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Osman Delić, navodeći da je ohrabrila izjava resornog ministra koji je najavio da će biti učinjeno sve kako bi voda na Vrelu Bosne ponovo bila za piće.

"Nedavno je i preduzeće 'Vodovod i kanalizacija' apliciralo prema federalnom Fondu za zaštitu okoliša kako bi se sanirali kolektori na Igmanu i Bjelašnici, jer kolektor koji je saniran na području Brezovače urodio je plodom", ističe Delić, kazavši da nakon toga nisu zabilježeni izljevi kanalizacionog sistema niti je primijećeno da ima izljeva fekalija.

On pojašnjava da izvorišta i otvoreni vodotoci nisu za upotrebu bez tretiranja vode. Bilo koje izvorište u bilo kojem dijelu zemlje nije preporučljivo za piće i njegovom izvornom dijelu, jer postoji mogućnost površinskog spiranja raznih fekalija, uginulih životinja itd, sve što može uročno posljedično proizvesti bakterije na izvorištu.

Nije mogao govoriti o vremenskom periodu kada bi voda na Vrelu Bosne ponovo trebala biti čista, jer kako je kazao "potrebno je mnogo vremena da se urade sve analize vode koja se slijeva u izvorište rijeke Bosne".