BiH
0

VNRS: Veto zbog neupošljavanja Bošnjaka u općinskim administracijama

FENA
Klub bošnjačkih delegata u Vijeću naroda Republike Srpske pokrenuo je pitanje zaštite nacionalnih interesa povodom informacije koja je usvojena u Skupštini RS-a u vezi s ravnopravnim zapošljavanjem Bošnjaka u jedinicima lokalne samouprave.

Radi se o usvojenoj Informaciji Vlade RS-a o primjeni Zakona o lokalnoj samoupravi, a predsjednik bošnjačkog kluba Edin Ramić izjavio je na pres-konferenciji da je posljednjih godina ovo najneprimjenjivaniji zakon u RS-u i nije se učinilo ništa da se to promijeni.

"Smatramo da nije bilo dovoljno političke volje i spremnosti za to i ovaj zakon ostao je mrtvo slovo na papiru", kazao je Ramić i dodao da je trend zapošljavanja Bošnjaka u jedinicima lokalne uprave takav da se spomenuti zakon još dugo godina neće moći primijeniti dokraja.

Od Vlade RS-a očekuju da poduzme mjere da se takvo stanje promijeni, jer su, posebno u nekim lokalnim zajednicima, radnici upošljavani i bez konkursa i pridržavanja potrebnih propisa.

Ramić je sve ovo ilustrovao podatkom da, naprimjer, u Čajniču, u kojem je prije rata živjelo 45 posto Bošnjaka, trenutno u administrativnoj službi ima samo jedan zaposleni Bošnjak, u Han- Pijesku, gdje je prije rata bilo 37 posto, nema nijednog zaposlenog Bošnjaka, u Ustriprači je prije rata bilo 87 posto Bošnjaka, trenutno su zaposlena samo dvojica, dok na Sokocu nema nijednog zaposlenog pripadnika tog naroda u lokalnoj upravi.

Razmatran je i Izvještaj o realizaciji Programa rješavanja problema raseljenih povratnika i izbjeglica, te ocijenjeno da u ovom izvještaju ima niz propusta i Klub Bošnjaka se nada da će biti učinjeno više da se pospješi povratak u RS.

Zasjedao je danas i Klub delegata iz reda srpskog naroda i ocijenio da nijedan od zakonskih akata usvojenih na posljednjoj sjednici Narodne skupštine RS-a ne vrijeđa vitalne nacionalne interese srpskog naroda.