BiH
0

VNRS: Bez saglasnosti o pitanju preuzimanja funkcije predsjednika RS-a

FENA
Vijeće naroda Republike Srpske danas, na posebnoj sjednici, nije postiglo saglasnost o privremenoj odluci da predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić obavlja neodložne poslove iz nadležnosti predsjednika RS-a i ovo pitanje bit će predmet usaglašavanja na zajedničkoj komisiji Vijeća naroda i Skupštine RS-a.

Bošnjački klub u Vijeću naroda pokrenuo je pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa u vezi s odlukom Narodne skupštine da Radojičić preuzme neodložne poslove predsjednika entiteta.

Vijeće nije danas prihvatilo amandmane Kluba bošnjačkih delegata da se ova odluka stavili van snage, kao ni da se jedan od dvojice potpredsjednika ovlasti da obavlja funkciju predsjednika RS-a.

Delegati iz reda bošnjačkog i srpskog naroda imali su različite stavove o ovom pitanju.

Bošnjaci zagovaraju stav da potpredsjednicima RS-a smrću predsjednika RS-a Milana Jelića nije prestao mandat, dok srpski delegati smatraju da treba raspisati prijevremene izbore i za predsjednika i za dvojicu potpredsjednika.

Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a trebalo bi da razmatra ovo pitanje u narednih desetak dana, a ukoliko ni tada ne bude postignuta saglasnost konačnu odluku donijet će Ustavni sud RS-a.