BiH
0

VM: Zakon o visokom obrazovanju razmatran, ali nije usvojen

FENA
Vijeće ministara BiH danas na sjednici u Sarajevu nije usvojilo Prijedlog zakona o visokom obrazovanju BiH, zbog sporne stavke u okviru pitanja nadležnosti agencije za akreditaciju i licenciranje visokoškolskih ustanova u našoj zemlji.

Ministar transporta i komunikacija BiH Branko Dokić izjavio je novinarima u Sarajevu kako se državni ministri nisu mogli usaglasiti o stavki po kojoj bi ova agencija donosila odluku o akreditaciji univerziteta.

Dokić je pojasnio da je u prethodnom tekstu zakona stajalo da ova agencija ima ovlaštenja u pogledu donošenja jedinstvenih normi koje se odnose na licenciranje, a da pitanje odluka o akreditaciji bude na entitetskom, odnosno kantonalnom nivou.

Zbog ove sporne stavke Vijeće ministara se danas nije izjašnjavalo o ovom zakonu, a to se očekuje na narednoj sjednici u četvrtak, do kada će biti obavljene dodatne konsultacije.

Ministri su ocijenili da je to, kako je naveo Dokić, dobra varijanta zakona koja omogućava BiH da u ovoj oblasti primjeni evropske standarde i preporuke.

Vijeće ministara je danas raspravljalo, ali se nije izjašnjavalo o predloženom zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima, zbog različitog stajališta ministara o sjedištu agencije za lijekove i kontrolne laboratorije.

U zakonu je predloženo da sjedište agencije bude u Sarajevu, ali su tokom sjednice iznesene varijante prema kojima bi sjedište agencije bilo u Banjoj Luci, a laboratorije u Sarajevu.

Ovo pitanje će pokušati usaglasiti do četvrtka predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić sa entitetskim ministrima zdravstva.

Vijeće ministara BiH, između ostalog, utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o carinskoj tarifi BiH, koji će po skraćenoj proceduri biti upućen Parlamentarnoj skupštini BiH.

Usvajanje izmjena ovog zakona radi zaštite domaće privrede inicirao je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a odnose se na carinske tarife vezane za uvoz mesa i sklopove automobila. Izmjenama i dopunama Zakona utvrđeno je da Vijeće ministara može maksimalno dva puta godišnje ponoviti utvrđene kvote za pojedine tarifne oznake ili u potpunosti ukinuti utvrđene kvote za pojedine tarifne oznake ako je to od interesa za privredu BiH.

Donesena je i odluka o privremenoj obustavi primjene nulte carinske stope po Sporazumu o slobodnoj trgovini između BiH i Srbije i Crne Gore na određene robe porijeklom iz Srbije i Crne Gore, čiji je prijedlagač Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Odlukom se ukida bescarinski uvoz mlijeka, mesa, mliječnih i određenih proizvoda od mesa radi zaštite domaće proizvodnje, s obzirom da je prekomjerni uvoz ovih proizvoda iz Srbije i Crne Gore prouzročio ugroženost domaće proizvodnje i izazvao poremećaj na našem tržištu.

Odlukom je utvrđeno će se plaćati carina u iznosu od 40 posto od vrijednosti navedene u Cariskoj tarifi BiH. Odluka je donesena u skladu sa Sporazumom o slobodnoj trgovini između BiH i Srbije i Crne Gore. U duhu ovog sporazuma BiH započet će odmah konsultacije sa predstavnicima SiCG, radi postizanja odgovarajućeg rješenja. Ranije je ovakva odluka donijeta i za Republiku Hrvatsku.