BiH
3

VM utvrdilo izmjene Zakona o službi u OSBiH

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, koji će Ministarstvo financija i trezora dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje po hitnoj proceduri.

Zakonom je propisano da izuzetno, na prijedlog Ministarstva odbrane, vojnik koji je najmanje dvije godine do 23. decembra 1995. bio pripadnik Armije RBiH, Hrvatskog vijeća obrane ili Vojske Republike Srpske, a koji se 1. januara 2010. nalazio u vojnoj službi, i kojem u skladu sa Zakonom prestaje služba, ima pravo na status i primanje po toj osnovi, na način kako su ta prava regulirana za srodne kategorije entitetskim propisima, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Entitetska tijela u skladu s propisima koji reguliraju ovu oblast za srodne kategorije utvrdit će visinu i način isplate ovih naknada, a sredstva će biti osigurana iz proračuna entiteta.

Ovaj zakon stupit će na snagu sljedećeg dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku BiH.

Na ovaj način prava bivših vojnika ne prestaju već se dogovorno prenose na entitete.

U proračunu institucija BiH osigurana su sredstva od 19,8 miliona koja će biti prebačena u mirovinske fondove entiteta.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji će Ministarstvo financija i trezora dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje po hitnoj proceduri.

Izradom prijedloga zakona ispoštovan je zaključak Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH s 27. sjednice od 10. maja ove godine, kojim je zatraženo od Vijeća ministara BiH da pripremi prijedlog zakona ? izmjenama i dopunama Zakona ? plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojim će biti obuhvaćeni zastupnici i izaslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH, čime se stvara osnova za smanjivanje i njihovih plaća za 4,5 posto.