U ponedjeljak nastavak sjednice
0

VM će razmatrati privremeno finansiranje institucija

SRNA
Vijeće ministara
Vijeće ministara
Sjednica Vijeća ministara BiH, koja je u srijedu prekinuta jer Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) nije ispoštovala odluku ove institucije o prebacivanju viška prihoda nad rashodima Agencije u iznosu od 3.196.000 KM na jedinstveni trezorski račun, biće nastavljena u ponedjeljak, 10. oktobra.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić rekao je u srijedu na konferenciji za novinare da je odlučeno da pauza bude napravljena dok ne budu provedene sve odluke Vijeća ministara BiH. "Niko nema pravo da tumači odluke Vijeća ministara BiH, nego da ih provodi", rekao je Špirić.

On je naveo da su ta sredstva namijenjena kompaniji Microsoft za licencu i dodao da nema potrebe da BiH plaća zatezne kamate i kursne razlike.

Špirić je istakao da je bilo zahtjeva da transfer sredstava bude uslovljen ponovnim imenovanjem Kemala Huseinovića za direktora RAK-a. On je naveo da građani raznih zemalja preko svojih ambasada u BiH, među kojima su i SAD i Velike Britanije, upućuju pritužbe za zloupotrebu autorskih prava.

Vijeće ministara BiH prema ranije utvrđenom dnevnom redu razmatraće u ponedjeljak Prijedlog odluke o privremenom finansiranju institucija i međunarodnih obaveza BiH za period oktobar - decembar 2011. godine.

Ministri bi trebalo da razmatraju i Izvještaj o izvršenju budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za period januar - juni 2011. godine.

Na dnevnom redu su i Informacija o stanju sigurnosti u BiH te Izvještaj o radu Granične policije BiH za prvih šest mjeseci ove godine, najavljeno je iz Vijeća ministara.