BiH
106

Vlatko Glavaš širom Krajine promoviše knjigu "Kapiten jednog teškog vremena"

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
Nakon Bosanske Otoke, Bužima i Bihaća, sinoć je u Cazinu nastavljena krajiška turneja promocije knjige "Kapiten jednog teškog vremena" autora Vlatka Glavaša, prvog kapitena fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

"Kapiten jednog teškog vremena" je knjiga o počecima, teškim vremenskim periodima za sve Bosance i Hercegovce i simbolima koji su krasili ta vremena. Vlatko Glavaš je zasigurno jedan od simbola fudbalske reprezentacije BiH.

Kada je nekadašnjeg kapitena i legendu Fortune Düsseldorf Alija Izetbegović pozvao da igra za Bosnu i Hercegovinu, za Glavaša dileme nije bilo.

"Bilo je to teško vrijeme, za mene sigurno, a pogotovo za moju familiju koja je živjela u Bugojnu, nakon odluke da igram za Bosnu i Hercegovinu. Nije bilo jednostavno u tom periodu da jedan Vlatko iz Bugojna prihvati da igra za BiH, jer ja sam prvi nebošnjak koji je igrao za reprezentaciju. Ali, da se sutra ponovo rodim, opet bih to napravio. U konačnici, ime Vlatko Glavaš uopće nije bitno, bitna je čitava jedna generacija u trenutku kada je nastajala Bosna i Hercegovina. Nakon tog našeg sportskog upliva na međunarodnu scenu, ime Bosne i Hercegovine počinje se polako pojavljivati u svjetskim medijima i u tome je značaj svega što su moje kolege, zajedno sa mnom, pridonijele za ovu državu", ističe Glavaš.

Na pitanje otkud ideja za pisanje knjige, Glavaš za Klix.ba kaže da je svojim prijateljima koji su inicirali nastanak knjige govorio: 'Šta je to što mogu reći u knjizi, a da to bh. javnost do sada nije čula?', pa je ipak shvatio da postoje takvi trenuci i detalji.

"Kad smo igrali protiv Brazila u gostima, upitao nas je selektor Muzurović: 'Ima li ko šta reći?' I niko se ne javlja za riječ. Kad se javi naš suigrač Pavo Dadić i reče: 'Selektore, imam ja jedno pitanje. Mogu li ponijeti fotoaparat da se uslikam sa brazilskom reprezentacijom dok se budemo zagrijavali?' To je samo jedan od lijepih i interesantnih detalja iz ove knjige", istakao je Glavaš.

Promotor knjige, a ujedno i urednik, poznati je bh. novinar Muhamed Bikić.

"Veliku čast i zadovoljstvo mi predstavlja što sam urednik ovog izdanja. Radi se o historijskoj knjizi, ne samo za bh. fudbal, nego općenito za bh. sport. Vlatko i ja smo prijatelji od sticanja nezavisnosti BiH, sve ove godine sam ga pratio i kao igrača, ali i kao trenera. Jedan dan smo sjeli i dogovorili da te trenutke napišemo i zabilježimo, da to posluži svima kao jedna lijepa uspomena. Mislim da svaki budući fudbaler i onaj ko ima želju da postane reprezentativac svoje zemlje treba da pročita ovu knjigu koja govori kako su se jednom dječaku iz Bugojna mogli ostvariti snovi. Da zaigra u Bundesligi, da nosi dres reprezentacije, da bude kapiten reprezentacije protiv Brazila i da odigra posljednju-oproštajnu utakmicu protiv reprezentacije Svijeta. Mislim da se malo koji fudbaler u svijetu može pohvaliti takvim podacima i karijerom", istakao je Bikić.

Na pitanje zašto je nakon rodnog Bugojnog za narednu stanicu promocije knjige odabrao upravo Krajinu, Vlatko Glavaš je istakao da je oduvijek imao nesebičnu podršku svih Krajišnika, čak i kada je igrao i živio u Düsseldorfu, te da je to njegova zahvalnost narodu Bosanske krajine.

Podsjećamo, nakon Bugojna, promocija knjige "Kapiten jednog teškog vremena" održana je u Bosanskoj Otoci, Bužimu, Bihaću i sinoć Cazinu. Večeras će promocija biti održana u Velikoj Kladuši, a vrlo brzo i u Zagrebu. Promocije će biti održane i u Švicarskoj, Njemačkoj i SAD-u.