BiH
7

Vlasti u FBiH neodlučne, korisnici očajni: Konverzija kredita u "švicarcima" neizvjesna

Piše: N. Novalić
Protesti korisnika kredita u švicarskim francima (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Protesti korisnika kredita u švicarskim francima (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kemalu Durakoviću, predsjedniku Udruženja korisnika kredita u švicarskim francima "Švicarac", 19. aprila 2015. godine potekle su suze radosnice nakon što je Zastupnički dom Parlamenta FBiH jednoglasno podržao Nacrt zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima. Mjesec dana poslije čini se da je vlast korisnike kredita u švicarcima ponovo odlučila ostaviti na cjedilu.

Dom naroda Parlamenta FBiH na sjednici održanoj 2. juna 2016. uopće nije razmatrao Nacrt zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima. Zvanično, razlog je što niko od onih koji su predložili zakon (sedmočlana komisija Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na čelu s Mirzom Ganićem iz SDA), nije bio prisutan da parlamentarcima objasni predložene izmjene.

Nezvanično, iako su izmjene zakona u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH podržale sve stranke, sada je vladajuća koalicija, čini se, "povukla ručnu".

Naime, u pismu namjere u kojem su pobrojane reforme koje vlasti namjeravaju provesti decidno je navedeno da neće doći do bilo kakve konverzije. S obzirom na to da je kredit MMF-a vlastima uže spasa koje su objeručke prihvatili, teško je povjerovati da će se izigrati ono što su obećali MMF-u.

Da razlog nestavljanja ove tačke na dnevni red sjednice Doma naroda nije nikakav banalan propust govori i činjenica da se nekoliko dana javno govorilo o mogućnosti da se ova tačka ne razmatra.

Predstavnici Udruženja korisnika kredita u švicarskim francima "Švicarac" dan prije sjednice pozvali su zastupnike da ipak razmatraju ovaj zakon.

"Ukoliko se Nacrt zakona sutra ne nađe na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH, to je jasan pokazatelj da nas je država zaista i prodala i kao predsjednik udruženja ću pozvati korisnike kredita da ne poštuju državu jer je to u biti naš novac", poručio je tada Duraković.

Nakon što se zakon ipak nije našao na sjednici Doma naroda, Duraković za Klix.ba kaže kako je dobio uvjerenja da će se to desiti na narednoj sjednici.

"Navodno, predlagatelji zakona nisu znali da trebaju biti na sjednici. To je jedini razlog zašto se zakon nije našao na dnevnom redu. Imamo obećanje od Kolegija Doma naroda da će se zakon naći na narednoj sjednici", kaže Duraković.

On smatra da svjetske finansijske institucije, prije svega MMF, Svjetska banka i druge, svim silama nastoje da ovaj zakon ne bude usvojen.

Ipak, Duraković se boji da bi korisnici kredita u švicarskim francima mogli biti "žrtveno janje" u pregovorima vlasti s međunarodnim finansijskim institucijama.

"Bojim se najgoreg scenarija, ali mi ćemo ići do kraja. Ja sam uvijek govorio da će ove predmete morati rješavati Strasbourg, ali će do tada mnogi dužnici biološki nestati. Hrvatska i Crna Gore su donijele identične zakone iako je, recimo, u Hrvatskoj ovakve kredite odobravalo osam banaka, a kod nas samo jedna", kaže Duraković.

Vlada FBiH je već ranije dala negativno mišljenje o ovom zakonu, a stavove vlade ponovio je u jučerašnjem intervjuu i Zlatko Hurtić, ekonomski analitičar blizak upravo vodećim ljudima FBiH.

Hurtić je rekao da usvajanje ovog zakona sa sobom nosi velike rizike, prije svega pravnu nesigurnost, manje strane investicije, štetu ambicijama vlasti da povećaju zaposlenost, plate i penzije.

On je najavio mogućnost i katastrofe u bankarskom sektoru jer bi, prema njegovim navodima, usvajanje ovog zakona moglo dovesti do propasti neke banke, što Agencija za osiguranje depozita, nakon propasti banaka u RS-u, ne bi mogla sanirati.

Vlasti su ponovo između dvije vatre: korisnika kredita i vlastite želje da u javnosti poprave imidž i MMF-a i drugih stranih finansijskih institucija koje se protive konverziji. Za sada i jedne i druge smiruju obećanjima.