Blago nama
0

Vlasti u 2010. izdvojile 2 KM po glavi mladog čovjeka

Sarajevo-x.com
Parlament Federacije BiH
Parlament Federacije BiH
Posljednji rezultati istraživanja Udruženja KULT o problemima i potrebama mladih, naprimjer u sarajevskim gradskim općinama, donose poražavajuće statistike: 64 posto mladih napustilo bi BiH zauvijek ili na duži vremenski period.

U manjim sredinama u BiH situacija je nesumnjivo gora. Ovi alarmantni podaci ne trebaju čuditi: čak i u izbornoj godini vlasti su za podršku i razvoj mladih ljudi izdvojile svega 2 KM po glavi stanovnika. Prema ranijim istraživanjima nevladinih organizacija u posljednje četiri godine vlasti u BiH su najmanje novca izdvojile za potrebe mladih, "čitavih" 14 miliona maraka za četiri godine, što je jedva 0,05 posto ukupnih budžetskih sredstava, navode iz Udruženja KULT.

Iako postoje entitetski zakoni koji obavezuju vlasti da podržavaju mlade usvajajući i primjenjujući strateške dokumente, tek 43 posto općina u BiH ima jednu takvu strategiju prema mladima. 62 posto općina ima službenika koji se bavi pitanjima mladih, s tim da oblast "mladi" u većini slučajeva ne doseže ni 20 posto njihovog radnog vremena, jer se bave i drugim poslovima. Ni lokalna predstavnička vlast ne donosi pozitivne brojke: 81 posto općina ima komisiju za mlade u sastavu vijeća/skupštine, ali u 49 posto općina komisija za mlade nije funkcionalna. Ista općinska vijeća/skupštine usvojili su (ili nisu) budžete za podršku aktiviranja mladih. Tamo gdje postoje budžeti za mlade, u 44 posto oni ne prelazi 10.000 maraka, podaci su KULT-a.

Zakon o omladinskom organizovanju Republike Srpske usvojen je još 2004. godine, a Zakon o mladima Federacije BiH u junu 2010. Oni predviđaju primjenjiva i konkretna rješenja – samo kada bi se dosljedno implementirali. Povodom promocije Zakona o mladima FBiH, Udruženje KULT je u saradnji s četiri partnerske organizacije pokrenulo promotivnu kampanju kako bi približilo Zakon svim mladima, udruženjima i nadležnim vlastima i upoznalo ih s njihovim pravima i obavezama. Tokom promocije bit će održano preko 40 javnih prezentacija Zakona, okruglih stolova i radionica s mladima, te će se zagovarati vlasti i omladinske organizacije da primjenjuju zakonske odredbe. Za mlade je pripremljen i online kviz, gdje mogu odgovarati na pitanja koja se tiču Zakona o mladima FBiH, te imaju mogućnost osvojiti laptop. Više informacija o Zakonu i promociji na www.mladi.org.