Karel Schwarzenberg
0

'Vlasti moraju ubrzano raditi kako BiH ne bi zaostajala'

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ministar vanjskih poslova Češke Republike Karel Schwarzenberg (Švarcenberg) apelirao je danas na vlasti u BiH da ubrzaju ispunjavanje obaveza iz oblasti evropskih integracija, kako BiH ne bi zaostala za drugim zemljama zapadnog Balkana.

Schwarzenberg je poručio vlastima da ne smiju gubiti dragocjeno vrijeme, te da u mnogim oblastima moraju ubrzati kurs u ispunjavanja reformi, a poseban fokus je stavio na potrebu bržeg usvajanja zakona u državnom parlamentu.

Njegov je stav kako je evidentno da je u bh. parlamentu usvojeno u proteklom periodu mnogo manje zakona u oblasti evropskih integracija, nego je to slučaj u parlamentima susjednih zemalja.

Schwarzenberg je ipak ohrabren razgovorima koje je, zajedno sa ministrima vanjskih poslova Švedske i Francuske, vodio s bh. političkim liderima, parlamentarcima i predsjedavajućim Vijeća ministara.

-Imamo mnogo bolje utiske o političkoj klimi u BiH, ocijenio je češki ministar vanjskih poslova.

Posebnu važnost ukazuje ispunjavanju zahtjeva iz mape puta za liberalizaciju viznog režima za građane BiH, gdje je također potreban veći napredak. Nije bio optimističan u ispunjavanje svih ovih zahtjeva do kraja predsjedavanja njegove zemlje EU.

Ustvrdio je, međutim, da je Kraljevina Švedska, koja od Češke u julu preuzima predsjedavanje EU, veoma zainteresirana za integraciju zemalja zapadnog Balkana, pa prema tome i BiH, u EU.

Ministar Schwarzenberg smatra kako BiH, za relativno malu zemlju, ima komplikovano ustavno uređenje, ali da ljudi u BiH sami moraju odlučiti o ustavnim aranžmanima koji će strukturu učiniti mnogo efikasnijom.

-O tome trebate vi odlučiti, ali država kakva je sada proizvodi veoma komplikovanu situaciju, mišljenje je češkog ministra vanjskih poslova.

Istaknuo je također da Evropa nije zainteresirana ni za kakvu podjelu BiH, te dodaje da "što se više dijelite, više komplikujete svoje živote".

Schwarzenberg je naglasio kako je za EU važno da ima u BiH relevatne partnere na državnom nivou, te da se ne može očekivati od EU da ima specijalne aražmane zbog BiH.

Govoreći o transformaciji OHR-a u Ured specijalnog predstavnika EU, češki šef diplomatije je naveo kako će do te transformacije morati doći, ali da je prije toga nužno ispuniti pet ciljeva i dva uvjeta.

On je mišljenja kako je ove uvjete i ciljeve moguće ispuniti do kraja godine, nakon čega bi trebala biti donesena odluka o zatvaranju OHR-a.