BiH
42

Vlasti kriju za koliko žele povećati akcize na gorivo, cigarete i alkohol

Piše: N. N.
Foto: EPA
Foto: EPA
Vlade Federacije BiH je u petak na 13. hitnoj, telefonski održanoj sjednici, usvojila Zaključak kojim je prihvatila tekst inicijative za povećanje akciza na naftne derivate, pivo i cigarete, koji su usaglasili premijer Federacije BiH Fadil Novalić i predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović. No, još niko ne zna za koliko vlasti žele povećati akcize.

Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata u FBiH, potvrdio je za Klix.ba da njega niti udruženje na čijem je čelu niko nije kontaktirao vezano za najavljeno povećanje akciza na naftne derivate.

Danas sjednica

"Sada se na litar goriva plaća PDV, akciza u iznosu od 30 feninga (dizel) odnosno 35 feniniga (benzin), putarina u iznosu od 15 feniniga i naknada za izgradnju autoputeva od 10 feninga. Uopće ne znam ni koji dio svih ovih nameta oni sad namjeravaju povećati", kaže Bošković.

Sjednica Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH bit će održana danas u Mostaru u 15 sati. Kako je za Klix.ba potvrdila Nataša Krsman, glasnogovornica Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, na današnjoj sjednici neće se razmatrati posljednje inicijative entitetskih vlada.

"Razmatrat će se neke inicijative koje su ranije pristigle a koje se odnose na povećanje akciza. Entitetske vlade tek trebaju usuglasiti svoj stav, a potom Uprava za indirektno oporezivanje treba napraviti određene analize i na kraju će se o tome očitovati Upravni odbor", kaže Krsman za Klix.ba.

Lančano poskupljenje

Bošković navodi da građani BiH već izdvajaju znatna sredstva na ime putarine.

"Fiskalni i parafiskalni nameti već su dostigli 50 posto maloprodajne cijene", navodi Bošković.

On dodaje da će naftni distributeri biti prinuđeni da, odmah po uvođenju akciza, poskupe naftne derivate za iznos povećanja koje odobri Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje.

Mesud Lakota iz Udruženja potrošača BiH kaže za Klix.ba da ni njih niko od vlasti nije kontaktirao vezano za povećanje akciza.

"Poznato je da ovdje građane ili nas kao udruženje niko ništa i ne pita. Evidentno je da ovim vlasti krpe budžetske rupe i da ih, ako to žele, niko ne može zaustaviti u povećanju akciza", kaže Lakota.

Dođe li do povećanja akciza na naftu, Lakota vjeruje da će doći do lančanog poskupljenja.

"Nafta tu igra važnu ulogu i povećanje cijene izaziva domino efekat", zaključuje on.

Vlada FBiH nije konsultirala ni nadležno ministarstvo

Sektor za cijene i analizu tržišta pri Federalnom ministarstvu trgovine nadležan je i za korekcije maloprodajnih cijena naftnih derivata. Kako su za Klix.ba potvrdili, njih niko iz Vlade FBiH nije konsultirao oko povećanja akciza na naftne derivate.

Također, Sektor za cijene i analizu tržišta pri ovom ministarstvu niko nije obavijestio ni o kolikom povećanju akciza se radi.