Upravni odbor PIC-a
0

Vlasti BiH ništa nisu uradile, OHR ostaje do oktobra

Piše: A. Panjeta
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC) nakon dvodnevnog zasijedanja zaključio je kako vlasti u BiH nisu uradile ništa na ispunjavanju pet uslova i dva cilja kako bi se Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) transformisao u Ured specijalnog predstavnika EU za BiH.

Kako je kazao visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko nakon sjednice PIC-a, ocijenjeno je kako pomenuta tranzicija neće biti okončana prije oktobarskih općih izbora te je kazao kako je Upravni odbor PIC-a u BiH nezadovoljan činjenicom da vlasti BiH nisu uradile ništa u provedbi pet ciljeva i dva uslova.

"Na sjednicu smo pozvali predsjedavajućeg i zamjenike predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH jer smatramo da trebaju početi raditi na način kako se to od njih očekuje, a to je da preuzmu odgovornost za vođenje zemlje. Ispunjavanje uslova za liberalizaciju viznog režima ohrabrujući je primjer kako se treba raditi", kazao je Incko te dodao da Upravni odbor PIC-a smatra kako ustavne reforme moraju biti provedene radi nastavka integracije BiH u EU, iako nisu uslov za gašenje OHR-a.

Upravni odbor PIC-a upozorio je i na činjenicu da vrijeme za provedbu presude Evropskog suda za ljudska prava ističe i da bi vlasti BiH pored iskazane volje što prije trebale poduzeti konkretne korake.

"Kašnjenje u izvršenju nedavne presude Evropskog suda za ljudska prava moglo bi dovesti do toga da naredni izbori budu nekompatibilni sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima što bi u konačnici moglo uticati na sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", upozorili su članovi Upravnog odbora PIC-a u komunikeu, te najavili da će se sljedeća sjednica održati u Sarajevu 29. i 30. juna 2010.

Upravni odbor PIC-a pozvao je vlasti BiH da nastave saradnju sa Haaškim tribunalom, te su upozorili nadležne da moraju ispuniti sve obaveze prema međunarodnom pravu i omogućiti hapšenje preostalih haaških bjegunaca - posebno Ratka Mladića, te da moraju raditi na uništavanju njihovih mreža pomagača.

U komunikeu je potcrtana važnost slobodnog izvještavanja o predstojećim izborima i predizbornoj kampanji te su pozvali sve medije na objektivnost i rad po najvećim međunarodnim standardima. Pružili su punu podršku Regulatornoj agenciji za komunikacije.

Inzko je nakon završetka sjednice Upravnog odbora PIC-a kazao da će međunarodna zajednica pomno pratiti kampanju, ali da neće biti uključena u smislu podrške određenoj političkoj stranci.

"Međunarodna zajednica želi da se neke stvari dogode: veliki odziv birača, da građani pogledaju stranačke programe i vide kako su u njima zastupljena evropska pitanja, ekonomija, obrazovanje i drugo.Podržat ćemo možda neke nove ideje, ali ne i određene političke stranke", kazao je Inzko potcrtavši da građani na oktobarskim izborima u svojim rukama imaju bonska ovlaštenja i pozvao ih je da mijenjaju situaciju koristeći otvorene liste te da kritički sagledaju bilancu vladajuće koalicije.