BiH
125

Vlasti BiH izdale preporuke za putovanje u Tursku: Budite na oprezu i ne idite blizu Sirije

Piše: Š. B.
Foto: EPA
Foto: EPA
S obzirom na nedavni pokušaj državnog udara u Turskoj, ubistva vojnika, hapšenja zvaničnika i proglašenja vanrednog stanja... Ministarstvo vanjskih poslova izdalo je uputstvo bh. građanima koji namjeravaju putovati u ovu zemlju.

MVP BiH preporučuje građanima koji putuju u Tursku oprez prilikom putovanja, dakle izbjegavanje prisustvovanja masovnim okupljanjima, poštivanje sigurnosnih preporuka Vlade Turske kao i preporuka od turističkih odmarališta u kojima se nalaze.

Aerodromi i luke otvoreni

Turistima se također, zbog situacije u Siriji, ne preporučuje boravak unutar 10 km od granice sa Sirijom.

Aerodromi i luke su otvoreni, a popularna turistička odmarališta nisu ni bila zahvaćena nemirima. Građanima se ista suzdržanost od putovanja i boravka preporučuje i za sve jugoistočne provincije, tj. provincije koje graniče sa Irakom i Sirijom.

"Mada se situacija u Republici Turskoj smiruje i mada vlasti Republike Turske drže pod kontrolom sigurnost u zemlji, ipak se dakle savjetuje oprez prilikom putovanja u Republiku Tursku. Građanima se u tom smislu dodatno sugerira da kontaktiraju svoje avio-kompanije i turističke organizacije, prije nego što započnu svoje putovanje, radi dobivanja aktualnih informacija kako o svom putovanju tako i o svom boravku na mjestima svoje destinacije", navodi se u preporukama Ministarstva vanjskih poslova.

U slučaju potrebe građani mogu kontaktirati Ambasadu u Ankari i Generalni konzulat u Istanbulu.

Bh. državljani ne odgađaju putovanje

Iz turističke agencije Fibula kazali su nam kako je u posljednjih nekoliko dana bilo 30-ak otkazivanja aranžmana, ali s obzirom na ukupan broj putnika (550) koji sedmično putem ove agencije posjeti Tursku, ovaj broj je zanemarujući.

"Što se naše agencije tiče koja ima tri leta, nije bilo putnika kojima nije vraćan novac. Imali smo 550 ljudi u Turskoj i niko nije želio da se vrati. Čak je i napravljeno novih 120 rezervacija. Zvanično smo od ambasade dobili potvrdu da je sigurno, a pošto koristimo letove Turkish Airlines, turske nacionalne kompanije, nijedan let nije dolazio u pitanje niti u jednom trenutku", kazao je Mensur Trgo iz turističke agencije Fibula.

Povrat novca za otkazivanje vrši se u skladu sa općim uslovima putovanja koji su navedeni na stranici agencije, kao i po uslovima hotela i prevoznika.

Iz turističke agencije Centrotours kazali su kako su planirani letovi za Tursku 24. i 31. jula još uvijek aktuelni i da barem za sada neće biti pomjerani niti odgađani.

"U biti u Turskoj nema nikakvih problema, barem ne u antalijskoj regiji, gdje je jučer odletio pun avion bh. putnika. Čuli smo se s njima, oni uživaju i navode kako je situacija normalna te da nema ratnog stanja", kazala je Jasmina Delalić iz Centrotoursa.

Građani BiH ne strahuju od sigurnosne situacije u Turskoj te imaju namjeru ove godine iskoristiti godišnje odmore i posjetiti jednu od najpopularnijih destinacija.

Turističke agencije u regionu također nemaju problema s otkazivanjem turističkih aranžmana za Tursku.