BiH
129

Vlast uzvraća udarac: Mještaninu Željeznog Polja naređeno da sam ruši svoju kuću

Piše: E. M.
Sadudin Tutnjić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sadudin Tutnjić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Da vlast nije ravnopravna prema svima koji su bili ugroženi u poplavama u maju protekle godine, govori primjer mještanina Željeznog Polja Sadudina Tutnjića. Njemu je Općina "uzvratila udarac" na njegovu borbu za prava mještana Željeznog Polja koji su pretrpjeli štetu u prošlogodišnjim poplavama.

Sadudin Tutnjić je, kao i veliki broj građana Bosne i Hercegovine, stambeno ugrožen zbog poplava koje su se dogodile u mjesecu maju prošle godine.

Sa ciljem da ustraje sa mještanima Željeznog Polja u ostvarenju njihovih prava, a uvidjevši da nadležni općinski činovnici niti znaju niti žele odgovoriti na situaciju, osnovao je nevladinu organizaciju Željezno Polje - Opstanak.

Mještani su više puta protestovali pred zgradom Općine u Žepču, gdje su tražili pravovremeno rješavanje problema, te je upravo zbog takvih, legalnih građanskih inicijativa sada na udaru Općine Žepče. Naime, samo od njega su tražili da lično sruši oštećenu kuću.

Općina traži rušenje kuće pa i po cijenu života

"Pored toga što Općina nije ništa učinila da mi pomogne na saniranju posljedica klizišta, sada izdaje Rješenje u kome me obavezuje da rušim oštećenu kuću. Od svih oštećenih objekata samo meni su izdali takvo rješenje. Finansijski nisam u mogućnosti to podnijeti, kao i iz sigurnosnih razloga, jer je opasno približavanje objektu, a da ne govorim o tome kakav je to psihološki šok i dodatno traumatiziranje mene i moje porodice", izjavio je Tutnjić.

Nakon što je uputio dopis nadležnima u Općini Žepče tražeći pomoć pri saniranju porodične kuće koja je ugrožena odronom, ističući da postoji mogućnost od obrušavanja koje bi ugrozilo prolaznike, Sadudin je dobio odgovor da sam sruši kuću te da za to ima deset dana.

Nasilno rušenje kuće na teret investitora

U Rješenju koje je dobio kao odgovor na molbu upućenu Općini Žepče, Sadudinu se naređuje da sam izvrši uklanjanje stambenog objekta koji predstavlja opasnost za život i zdravlje ljudi, da troškove izvršenja snosi investitor, te da ima rok od deset dana, a ukoliko to ne ispuni rušenje će prisilnim putem izvršiti ovlaštena pravna osoba na teret investitora. Također je dodano i to da Žalba ne odgađa izvršenje odluke Rješenja.

"Ovo smatram otvorenim pokušajem revanšizma i pokušaja da se ušutka svako ko digne glas protiv arogancije dobro plaćenih birokrata. O ovom problemu sam upoznao nadležne općinske strukture, Federalno ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice, Federalni štab Civilne zaštite, Civilnu zaštitu ZDK, Federalno i Kantonalno ministrastvo za boračku zaštitu", dodao je Sadudin kojem će prema Rješenju kuća biti srušena 13. februara.

Također, na spisku ugroženih, pored imena Sadudina Tutnjića je navedeno da nije posjedovao dozvolu za gradnju, što je on demantovao te dodao da je dozvolu izdala upravo općinska služba.

Diskvalifikacija sa konkursa

Općina Žepče je 22. januara Sadudinu Tutnjiću uputila obavijest, gdje ga vezano za njegov zahtjev obavještavaju o tome kako je imao mogućnosti tražiti sufinansiranje prilikom kupovine zemljišta te da on nije pokazao interes za raspisani konkurs. Međutim, Sadudin je kazao da nije imao tu mogućnost s obzirom na to da su ga diskvalifikovali svojim dokumentom u kojem su naveli da posjeduje zemljište od 29.904 m2, ali nisu uzeli u obzir da je on suvlasnik 1/8 te da je zemljište podložno klizištima.

"Jedino što se može smatrati objektivnim jeste informacija o pomoći Islamske zajednice u BiH, međutim, ta sredstva su predviđena za gradnju kuće, a ne za kupovinu zemljišta, što je obaveza Općine prema važećem zakonu. Pomenuta sredstva nedostatna su za kupovinu zemljišta i gradnju objekta koji bi odgovarao minimalnim potrebama sedmočlane porodice. Uz to, radi se o 50.000 KM, a prema Vašoj tabeli mojoj porodici, s obzirom na broj članova, zakonski pripada 54.000 KM", stoji u odgovoru koji je Sadudin uputio Općini Žepče.

Međutim, i nakon svega, Sadudin je pristao da mu sruše kuću u kojoj je odrastao i proveo svoj život, smatrajući da treba postupiti u skladu sa zakonom, ali traži i primjenu zakona kada su njegova prava u pitanju.

"Ipak, i toj i takvoj administraciji želim ponuditi rješenje, to znači da mi Općina dodijeli zemljište pogodno za gradnju nove kuće i preuzme na sebe rušenje predmetnog objekta ili finansira isto. U pogledu rušenja moje kuće Općina može postupiti u skladu sa zakonom, bez obzira na sve što sam naveo, međutim, isto tako treba postupiti u skladu sa Zakonom i kada su moja prava u pitanju", poručio je Tutnjić.

Za sada još uvijek nije poznato kakva će sudbina zadesiti borca za prava Željeznopoljaca, te da li će 13. februara biti srušena njegova kuća na njegov trošak ili trošak nadležnih institucija, kao ni to da li će mu biti dodijeljeno novo zemljište za gradnju kuće sredstvima koja je dobio od IZ u BiH, a ne od općinskih struktura vlasti.