BiH
0

Vlast TK se i dalje bavi sama sobom

Piše: D. Brkić
Sjedište Vlade TK (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sjedište Vlade TK (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Centri civilnih inicijativa analizirali su prvih 100 dana djelovanja Skupštine i Vlade Tuzlanskog kantona i ocijenili su da se aktuelna vlast i dalje bavi sama sobom.

Odgovarajući na kritike javnosti, premijer Bego Gutić je izjavio da je Vlada od 100 dana čak 44 radila pod pritiskom, odnosno, uz razne demonstrante pod prozorom.

Muris Bulić iz CCI-ja kaže kako je dobro da su protesti sve brojniji, jer to upućuje na zaključak da se probudila svijest javnosti i da se građani, a pogotovo radnici uništenih ili preduzeća u stečaju, ne mire sa sadašnjim stanjem u društvu.

U analizi CCI-ja se navodi da je program rada Skupštine TK za 2015. godinu usvojen 29. aprila ove godine.

"To znači da je prekršen Poslovnik o radu Skupštine koji precizno definiše obavezu da se program rada za određenu godinu donosi prije kraja prethodne", kaže Bulić.

Kao pozitivno iz CCI-ja navode da zbog finansijskog kolapsa Kantona više nema novca za kupovinu socijalnog mira i odgađanje teških odluka.

"To je dovelo do toga da se Vlada TK na čelu sa premijerom Begom Gutićem konačno počela baviti nagomilanim problemima privrede ovog kantona. Otvoreni su procesi konsolidacije privrednih društava, prije svega onih gdje Vlada ima većinski udio u kapitalu. Najavljeno je da će se tamo gdje je dug premašio kapital stečajem pokušati ozdraviti firme, dok će Vlada radnicima omogućiti socijalno zbrinjavanje i sukcesivno uvezivanje radnog staža", navodi se u analizi CCI-ja.