Monitoring CCI-a za 2012. godinu
0

Vlast se mijenja, a građani Tuzlanskog kantona sve teže žive

Piše: D. Brkić
Muris Bulić (Foto: Klix.ba)
Muris Bulić (Foto: Klix.ba)
Promjene na političkoj sceni Tuzlanskog kantona nisu ubrzale reformske procese, a smanjenje plaća i životnog standarda govore kako građani Tuzlanskog kantona, najmnogoljudnijeg u Federaciji BiH, sve teže žive, navedeno je u monitoringu Centraa civilnih inicijativa koji su analizirali rad Skupštine i Vlade TK u 2012. godini.

Promjene u Skupštini i Vladi TK nisu donijele efikasniji rad zakonodavne i izvršne vlasti, a u CCI-u navode kako je ubilježeno smanjenje realizacije planiranih aktivnosti za četiri posto.

"Industrijska proizvodnja je povećana za 1,1 posto, ali su zato hemijska i drvna industrija u rasulu. Izvoz je pao za 14 posto, plaće za 1,1 posto, a troškovi života su povećani za 2,1 posto", navodi konsultant za monitoring CCI-a Muris Bulić.

Gotovo nevjerovatno zvuči podatak da su građani Općine Gračanica najugroženiji u TK, jer je to područje centar kantonalne male privrede. Prošla godina je, prema ocjeni CCI-a, crna za TK, jer je ubilježen najveći broj nezaposlenih 98.293 i najmanji broj zaposlenih radnika 80.135.

Na koncu Vlada TK je realizovala 84 posto predviđenog plana, a Skupština TK je realizovala 79 posto planiranih aktivnosti.