BiH
0

Vlast odgovorna za porast broja socijalnih slučajeva u Brčkom

SRNA
Brčko
Brčko
Vlast u distriktu Brčko odgovorna je što raste broj socijalnih slučajeva i što brčansko zdravstvo i obrazovanje ostaju bez kadrova, rekao je Srni predsjednik Sindikata distrikta Ilija Kalajdžić.

"Sve je više preduzeća u distriktu koja ne uplaćuju doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje radnika. Zbog neoliberalizma koji propagiraju i nameću partije lijeve političke orijentacije, Sindikat u distriktu ostao je po strani", tvrdi Kalajdžić.

Nakon današnje sjednice Predsjedništva Sindikata na kojoj je, između ostalog, utvrđen okvirni program rada za 2012. godinu, Kalajdžić je naveo da je jedini svijetli primjer Javno preduzeće "Komunalno Brčko", gdje zaposleni imaju redovne i dobre plate, dobijaju nadoknade za topli obrok i prekovremeni rad, ali i gdje se uvažavaju stavovi Sindikata.

Kalajdžić je izrazio zadovoljstvo što već godinu dana u distriktu djeluje Ekonomsko-socijalni savjet čijem je radu, kako je istakao, Predsjedništvo Sindikata na današnjoj sjednici izreklo pozitivne ocjene. 

"Zahvaljujući dobrim dijelom angažovanju članova Ekonomsko-socijalnog savjeta, u posljednje vrijeme Sindikat distrikta je pojačao tripartitni dijalog sa poslodavcima. Sve je više poslodavaca koji shvataju značaj Sindikata i sindikalnog organizovanja radnika", rekao je Kalajdžić.

Predsjedništvo Sindikata distrikta Brčko danas je razmatralo i stanje u javnim preduzećima "Luka" i "Komunalno", kao i nekoliko privatizovanih preduzeća, kao što su "Bosnaplod" i "Bimeks".