Dragan Čović
0

"Vlast nije moguće formirati bez uvažavanja dva HDZ-a"

SRNA
Dragan Čović
Dragan Čović
Vlast u BiH nije moguće formirati bez uvažavanja izbornog legitimiteta i volje hrvatskog naroda, a to znači bez HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, koji imaju 90 posto hrvatskog legitimiteta, izjavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Čović je sinoć u Livni rekao novinarima da vjeruje da je vlast na državnom i federalnom nivou moguće vrlo brzo formirati pod uslovom da predstavnici druga dva konstitutivna naroda koji su dobili legitimitet na izborima uvažavaju hrvatski izborni legitimitet.

"Dva HDZ-a će dati puni doprinos jednom normalnom i realnom pristupu u formiranju vlasti. Vrijeme je da prestanemo izigravati jedni druge jer u BiH niko nikoga više ne može prevariti. Ako je to i bilo moguće prije pet i deset godina, uvjeravam vas da se to ne može desiti danas niti ikada više", rekao je Čović.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić istakao je da projekat dva HDZ-a u BiH dobio bezrezervnu podršku i predsjednika Hrvatske Ive Josipovića i premijerke Jadranke Kosor, kao i većine stranaka u hrvatskom Saboru.

"Iza realne politike koju provodimo stoje i naši prijatelji iz međunarodne zajednice i Evropske unije", dodao je Ljubić.

Čović i Ljubić sastali su se sinoć u Livnu sa članovima kantonalnih odbora ovih stranaka.