Reis Mustafa Cerić
0

"Vlast nesposobna da zaštiti najzaslužnije ljude za našu slobodu i čast"

FENA
Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić smatra da je hapšenje generala Jovana Divjaka u Beču predstavlja veliko razočarenje.

"Hapšenje generala Jovana Divjaka u Beču za sve nas koji smo preživjeli genocid u BiH na kraju dvadesetog stoljeća u Evropi i nakon krika "never again" (nikad više) holokaust predstavlja veliko razočarenje zato što se događa u Beču, nama Bošnjacima dragom i prijateljskom gradu. No, naše razočarenje i strah od ponavljanja genocida je mnogo veći zato što je domaća vlast nesposobna da zaštiti najzaslužnije ljude za našu slobodu i čast", kazao je Cerić.

Ističe kako zbog toga svi državni dužnosnici koji su morali, a nisu ništa naučili iz slučaja dr. Ejupa Ganića treba da odmah i bezuvjetno podnesu ostavku kako bi omogućili rad drugima koji hoće, znaju i mogu zaštititi pravo na mir i sigurnost najboljih patriota ove zemlje.

On napominje da je Divjak simbol odbrane grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine i da je njegovo hapšenje udar na sve ljude dobre volje koji žive u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

"Svi građani Sarajeva i BiH treba da dignu glas protiv kontinuiranog terora koji se vrši na naše heroje. Vrijeme je da nas se oslobodi gvatanamskog sindroma. Svako daljne zadržavanje generala Jovana Divjaka u pritvoru u Beču je za sve nas veliki udar na našu čast i našu budućnost", navodi se u saopćenju reisu-l-ulme dr. Mustafe Cerića povodom hapšenja generala Jovana Divjaka.