Platforma HDZ -a BiH
0

Vlast konstituirati od stranaka sa izbornim legitimitetom

Sarajevo-x.com
Dragan Čović
Dragan Čović
Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine obznanila je svoju platformu "Osnove za formiranje parlamentarne većine za europsku budućnost BiH". HDZ očekuje da će druge stranke prihvatiti ovaj dokument.

"Svjesni trenutka i odgovornosti prema narodima i građanima BiH, uvjereni da se demokratske institucije temelje na poštivanju ljudskih prava i sloboda, opredijeljeni za BiH na principu apsolutne ustavne i institucionalne jednakopravnosti svih naroda i građana, a u cilju očuvanja i izgradnje mirne, stabilne, pravedne, funkcionalne, racionalno ustrojene i europske države, vođeni načelima uzajamnog povjerenja, uvažavanja i poštivanja te traženja rješenja za sva otvorena pitanja, političke stranke potpisnice ovih polazišta suglasne su da će vlast na svim razinama u BiH a koje su provedeni Opći izbori 2010. godine konstituirati poštujući većinski izborni legitimitet unutar svakog konstitutivnog naroda (Hrvata, Bošnjaka i Srba), te na taj način osigurati da vlast odražava političku volju konstitutivnih naroda i građana iskazanu na demokratskim izborima", kaže se na početku ovog dokumenta.

Inače, HDZ predlaže da stranke potpisnice rade na "izradi i donošenju ustavnih rješenja koja će osigurati punu ustavnu i institucionalnu jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda i svakog građanina na cijelom teritoriju BiH, uključujući i usklađivanje ustava s presudom Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu". HDZ smatra da se odluka treba donijeti do 30. juna ove godine.

Izmjena izbornog zakonodavstva

Također, u HDZ-u smatraju da parlamentarna većina treba raditi na "izmjenama i dopunama izbornog zakonodavstva BiH kojim će se osigurati provedba izbora po najvišim demokratskim standardima, te na taj način izvršiti izbor i implementaciju legalne i legitimne izborne volje biračkog tijela svakog konstitutivnog naroda i građana u BiH i tako spriječiti bilo kakvu zlouporabu izbornog procesa i što efikasnije uspostaviti vlast na svim razinama u BiH".

Treća stavka HDZ-ovog prijedloga jeste da se pristupi ubrzanom usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa europskim i na taj način "osigurati sve neophodne pretpostavke za ubrzano ispunjavanje potrebnih uvjeta za pristupanje europskim i euroatlantskim integracijama".

Borba protiv kriminaliteta

Također, HDZ predlaže rad na uspostavi i jačanju neovisnih i nepristranih institucija pravne države za borbu protiv svih oblika kriminaliteta i osiguranju pune pravne sigurnosti za svakog građanina. U ovoj stranci žele i "osiguranje uvjeta za provedbu nužnih ekonomskih i socijalnih reformi u cilju zaustavljanja negativnog ekonomskog trenda, izlaska iz gospodarske krize, te stvaranja zakonskog okvira za povoljan i pravedan socijalni ambijent koji će jamčiti ekonomsku stabilnost i ravnomjeran razvitak svih dijelova Bosne i Hercegovine".

Na koncu, po prijedlogu HDZ-a, parlamentarna većina treba pristupiti "žurnoj izradi akcijskog plana provođenja osnovnih smjernica sadržanih u ovom dokumentu s jasno utvrđenim rokovima i definiranim nositeljima aktivnosti".