SDS
0

Vlast dovela RS u "ćorsokak"

FENA
Član Glavnog odbora SDS-a Nenad Stevandić upozorio je danas da je smanjenje penzija, prvi put od nastanka RS-a, i to u vrijeme kada je budžet uvećan za oko 40 posto, pokazatelj "kraha socijalno-ekonomske politike Vlade RS-a“.

On je podsjetio da je vlada Pere Bukejlovića isplatila penzije s koeficijentom 1, a da se one danas smanjuju, što govori da je aktuelna vlast ekonomiju dovela u "ćorsokak“.

"Dok su obični ljudi višestruko siromašniji, funkcioneri i ministri su postali višestruko bogatiji. I pored povećanih prihoda, sredstava od privatizacije, zadužili smo se kod MMF-a za 800 miliona, a penzije i plaće se smanjuju. Pitanje je gdje su te pare. Logično objašnjenje je da se one isisavaju iz budžeta, i to na nekoliko načina. Prvi je kroz tzv. kapitalne investicije, a drugi kroz 'strateška javno-privatna partnerstva' koja se sklapaju u kafanama'“, naveo je Stevandić na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Svaki dan je sve više onih, dodao je, kojima banke plijene stvari jer ne mogu da vraćaju kredite, dok istovremeno ministri kupuju najnovije automobile, prave kuće, bazene, kupuju vile u inostranstvu i drugo.

"Svi zajedno smo opljačkani“, zaključio je Stevandić, i pozvao funkcionere RS-a da predstave javnosti svoju imovinu od prije četiri godine i onu danas.