BiH
0

Vlasniku mostarskog "Reflexa" izrečena kazna za utaju PDV-a, prva u BiH

FENA
Na osnovu nalaza vještačenja finansijske i druge dokumentacije firme "Reflex" d.o.o. iz Mostara, koje su Tužilaštvu BiH podnijeli službenici Uprave za indirektno oporezivanje, Sud BiH je 23. marta donio prvu presudu za utaju i izbjegavanje plaćanja poreza na dodanu vrijednost u Bosni i Hercegovini.

Cijelom procesu veliki doprinos su dali i službenici Finansijsko-obavještajnog odjeljenja Državne agencije za istrage i zaštitu, saopćeno je danas iz Uprave za indirektno oprezivanje BiH (UIO BiH).

Službenici UIO u Regionalnom centru Mostar otkrili su da je firma "Reflex" d.o.o. iz Mostara u vlasništvu Faruka Hasanovića iz Novog Pazara tokom 2006. godine podnosila Upravi za indirektno oporezivanje BiH prijave PDV-a s lažnim podacima i tako izbjegla platiti 163.797,01 KM poreza na dodanu vrijednost.

Nakon priznanja krivice Sud BiH je vlasnika firme "Reflex" d.o.o. iz Mostara, Faruka Hasanovića, uvjetno osudio za počinjeno krivično djelo utaje poreza iz člana 210 KZBiH, na 11 mjeseci zatvora, te istovremeno odredio da se ova kazna neće izvršiti ako ovo lice u roku od tri godine od dana pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo. Osuđeni je u pritvoru bio od 14. decembra do 23. marta.

U kontroli koju su obavili službenici Sektora za provođenje i poštivanje carinskih i poreskih zakonskih propisa u regionalnom centru Mostar pri Upravi za indirektno oporezivanje otkriveno je da je firma "Reflex" d.o.o. iz Mostara u vlasništvu Faruka Hasanovića iz Novog Pazara, u periodu od maja do decembra 2006. godine uvezla u Bosnu i Hercegovinu teksas platno i gotove tekstilne proizvode u ukupnoj vrijednosti od 1.686.883,00 KM.

Na ovu su vrijednost uredno plaćene carinske dadžbine, kao i PDV u iznosu od 290.270,12 KM.

Nakon uvoza, firma "Refleks" prodala je navedenu robu, ali većinom bez uredno ispostavljenih faktura u skladu s važećim propisima.

Inspektori UIO pronašli su u knjigovodstvenoj evidenciji ove firme samo dvije izlazne fakture izdate u skladu s važećim propisima na manje iznose. Na osnovu ovih faktura naknadno je utvrđena ukupna vrijednost prodane robe u iznosu od 2.058.745,00 KM.

Na ovaj je iznos firma „Reflex“ je bila dužna obračunati izlazni PDV u iznosu od 349.986,63 KM, što nije učinjeno, već je Upravi za indirektno oporezivanje podnosila prijave poreza na dodanu vrijednost s lažnim podacima, a suprotno odredbama članova 39 i 55 Zakona o porezu na dodanu vrijednost, prikazujući da ima poreski kredit, odnosno da je u pretplati PDV-a za iznos od 119.468,00 KM. Na ovaj način je prikrivena stvarna vrijednost o izvršenom prometu.

Nakon konačnog pregleda knjigovodstvene i finansijske dokumentacije utvrđeno je da je firma „Reflex“ izbjegla platiti porez na dodanu vrijednost u iznosu od 163.797,01 KM u 2006. godini. Ovaj iznos predstavlja razliku između naknadno utvrđenih obaveza po izlaznom PDV-u i iznosa ukupno uplaćenog PDV-a na ulaznim računima, te traženog poreskog kredita na koji ovaj poreski obveznik nije imao pravo.

Na osnovu ovako utvrđenih činjenica službenici Sektora za provođenje i poštivanje carinskih i poreskih zakonskih propisa UIO u Regionalnom centru Mostar podnijeli su Tužilaštvu BiH nalaz i mišljenje o izvršenom vještačenju finansijske i druge dokumentacije firme "Reflexa".

U ovaj proces su bili aktivno uključeni i službenici Finansijsko-obavještajnog odjeljenja Državne agencije za istrage i zaštitu, koji su 7. decembra podnijeli Tužilaštvu BiH Izvještaj o počinjenom krivičinom djelu pranja novca protiv Faruka Hasanovića, nakon čega je on 14. decembra lišen slobode.

Privremeno je oduzeta finansijska i druga dokumentacija, te blokiran račun firme "Reflex".

Tužilaštvo BiH je 28. februara optužilo Faruka Hasanovića za krivično djelo poreske utaje a 9. marta Tužilaštvo BiH i optuženi sklopili su sporazum o priznanju krivnje za krivično djelo poreske utaje.

Dana 23. marta, nakon izjašnjenja optuženog, njegovog branioca i tužioca, Sud BiH je optuženom izrekao uvjetnu osudu kojom mu je utvrđena kazna zatvora u trajanju od 11 mjeseci, a koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od 3 godine od dana pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

U slučaju opoziva uvjetne osude, u utvrđenu kaznu zatvora u trajanju od 11 mjeseci uračunat će se vrijeme koje je osuđeni proveo u pritvoru, i to u periodu od 14. decembra 2006. do 23.marta 2007. godine, navodi se u saopćenju UIO BiH.