Redom dijelio otkaze
0

Vlasnik Tuzlanskog lista odlučio ugasiti list

FENA
Vlasnik "Tuzlanskog lista" Vahid Ibrišimović odlučio je nakon malo više od dvije godine izlaženja ugasiti tu prvu tuzlansku dnevnu novinu. To čini nepopularnim mjerama: preko svježe ustoličene zamjenice direktora, a od jučer i glavne urednice Amele Pirić u ponedjeljak ujutro je krenuo uposlenicima redom dijeliti otkaze.

Ibrišimović je preko poslušnice najprije uveo torturu, radnicima zabranio paliti svjetla u redakciji, pripremati kafu, koristiti toplu vodu u umivaoniku, naredio je gasiti kompjutore ako nisu u upotrebi desetak minutai slično, a sve "zbog štednje u vrijeme velike recesije" i "pada novinarstva u svijetu u zadnjih 15 godina".

Usto je, kažu novinari, opet posredstvom Amele Pirić, odlučio redakciji ukinuti telefoniranje, otkazati usluge novinskih agencija (Fena, Srna) a naložio im da "prepisuju" s portala, većinom slovenskih i to bizarnosti za klasičnu dnevnopolitičku novinu kao što je mijenjanje pelena bebama.

Pripremajući teren za gašenje novine kojom je na drugoj obljetnici "Tuzlanskog lista" i proglašenju osobe godine nedavno obmanuo cijelu javnost i visoke dužnosnike BiH i međunarodne zajednice govoreći kako ovaj list ima snage postati odlična novina, Ibrišimović je posredstvom ograničene Pirić proveo neviđeni mobing nad radnicima. Ona ih je ponaosob pozivala i upozoravala da istoga trenutka "s ulice može dovesti barem 10 ljudi koji će odmah bolje raditi", da "novinarski posao mogu raditi i volonteri" i slično. Ako bi neko imao komentar, optuživala ga je za neposluh, da ruši kolektiv i prijetila otkazom.

Otkaz je najprije dobio glavni i odgovorni urednik Zvonimir Banović, a kada je svih 26 članova redakcije potpisalo zahtjev da se prestane s mobingom, zastrašivanjem i torturom te da se iz "Tuzlanskog lista" ukloni Amela Pirić "vrh kuće" odredi spram koncepcije i budućnosti lista, počeli su pljuštati otkazi.