Sud u Bijeljini
1

Vlasnik BN televizije osuđen za utaju poreza

SRNA
Zgrada TV BN u Bijeljini
Zgrada TV BN u Bijeljini
Osnovni sud u Bijeljini osudio je vlasnika BN televizije Vladimira Trišića na tri mjeseca zatvora i novčanu kaznu od 20.000 maraka zbog krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja, potvrdila je Srni portparol Okružnog tužilaštva Bijeljina Danka Prodanović.

Ona je napomenula da je presuda donesena zbog utaje poreza od 95.000 KM, te da je Trišić ovu obavezu ispunio, odnosno uplatio ovaj iznos.

Srna nezvanično saznaje da bijeljinsko tužilaštvo nije pristalo na nagodbu po optužnici za utaju poreza, iako je Trišić tražio da se slučaj okonča nagodbom.

Policajci CJB Bijeljina po nalogu Osnovnog suda Bijeljina na zahtjev Okružnog tužilaštva 13. januara ove godine izuzeli su računovodstvenu dokumentaciju u BN televiziji zbog, kako je naveo tužilac,  zloupotrebe službenog položaja i utaje poreza.

Prijavu za utaju poreza i zloupotrebu službenog položaja  u decembru 2009. godine tužilaštvu su podnijela fizička lica.

Televizija BN tada je saopštila da je to direktan pritisak na medije, iako je policija upala u računovodstvo i izuzela dokumenta i nije ometala program.

BN televizija zatražila je tada od nadležnih institucija da objasne na osnovu kojih saznanja su izvršili pretres i da javnosti saopšte rezultate svoje istrage.
I Udruženje BH novinara najoštrije je osudilo, kako su  naveli, upad policije u prostorije Radio-televizije BN. Istragu o utaji poreza na osnovu koje je donesena presuda osudio je tada i Transparensi internešel BiH, organizacija koja se bavi borbom protiv kriminala.