Sportski ribolovci u Konjicu ogorčeni
0

Vlasnici šljunkara ugrožavaju mriještenje ribe u Neretvi

Piše: N. Jamaković
Radovi na koritu rijeke Neretve u Konjicu (Foto: Organizacija sportskih ribolovaca Konjic)
Sportski ribolovci koji brinu o rijeci Neretvi na području opštine Konjic uputili su prijave nadležnim inspekcijama zbog, kako ističu, nelegalne eksploatacije šljunka iz Neretve.

"Trenutno smo u velikom problemu jer nam lokalni moćnici, mimo svih zakona i pravila, mijenjaju korito rijeke i to u vrijeme mrijesta na mrestilištima autohtonih i endemskih vrsta ribe. Radi se o potpuno nelegalnim radovima za što imamo dokumentaciju i materijalne dokaze, a sve smo prijavili kantonalnoj i federalnoj inspekciji. Molimo Vas kao ljudi, ribolovci i iskreni ljubitelji prirode, ako ne možemo zaustaviti ovaj kriminal da bar pišemo o ovome i pokušamo probuditi svijest naroda", poručili su u pismu našoj redakciji iz Organizacije sportskih ribolovaca Konjic.

Opština nije nadležna, zakoni se krše

Kako tvrde naši sagovornici, šljunak iz Neretve eksploatiše više vlasnika šljunkara, kršeći tako Zakon o slatkovodnom ribarstvu FBiH i Zakon o zaštiti okoliša FBiH.

"Država nije donijela zakon o eksploataciji šljunka, tako da je ovo što oni rade potpuno nelegalno. Zakon o slatkovodnom ribarstvu FBiH izričito zabranjuje bilo kakve radove i mijenjanje riječnog korita u vrijeme kada se ribe mrijeste. Mi imamo situaciju da se u ovo vrijeme ulazi bagerima u rijeku i vadi šljunak na najmanje pet lokacija", kažu u OSR-u.

Sekretar Opštine Konjic Fadil Tatar kaže da ovaj slučaj nije u njihovoj nadležnosti, obrazlažući da je to u domenu Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNK. Nažalost, resorni ministar Donko Jović nije nam mogao ponuditi odgovor iz prve ruke u vezi s ovim slučajem kazavši da će moći odgovoriti tek iduće sedmice.

Nerijetko interveniše i policija

"Opština je prije 2-3 godine zbog većih bujičnih nanosa tražila pomoć Ministarstva i onda su oni, koliko znam, angažirali firmu Bujice Konjic koja će brinuti o uređenju korita", rekao nam je sekretar Opštine Tatar. No, direktor firme Bujice Ahmed Boloban navodi da je ova firma polovinom oktobra prošle godine sklopila ugovor sa Agencijom za vodno područje Jadranskog mora te da su, shodno tome, sve radove na uređenju obala i korita rijeke Neretve u Konjicu obavili do Nove godine.

"Taj rok je malo prolongiran zbog bujičnih nanosa, tako da smo uz saglasnost Agencije sav posao završili do 5. januara. Svojim radovima nismo ugrozili mriještenje riba", rekao je Boloban za Sarajevo-x.com.

Međutim, naši sagovornici iz OSR-a tvrde da pojedinci ili pojedine firme i dalje obavljaju ove aktivnosti zbog čega nerijetko interveniše i policija. Sada su na potezu Ministarstvo i nadležne inspekcije.