BiH
48

Vlasi: Žao nam je što se u potpunosti ne normalizuju odnosi između BiH i Kosova

FENA
Azem Vlasi (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Azem Vlasi (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Političar, publicista i advokat iz Prištine Azem Vlasi je danas u Sarajevu, gostujući na sesiji "Kruga 99" o temi "Nisu otklonjeni ključni uzroci regionalne nestabilnosti", izjavio da su problemi u regiji koji usporavaju put ka evropskim integracijama u suštini dvojaki.

"Dvije su grupe problema. Prvo, spora unutrašnja evropeizacija zemalja regije, uređenje unutrašnjih odnosa po evropskim standardima. Druga vrsta problema su još uvijek neuređeni odnosi između zemalja u regiji", kazao je Vlasi.

Po njegovim riječima, sve države u regiji imaju volju da idu u evropske integracije, ali "ne može se reći da radimo dovoljno na ispunjavanju kriterija za brži hod ka EU i evropskim integracijama".

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Kad je riječ o međusobnim odnosima u regiji, mora svima da bude potpuno jasno, sve su države jednake i ravnopravne, države koje su nastale od prostora bivše Jugoslavije", smatra Vlasi.

Što se tiče BiH, on ističe da svako mora da shvati da je "BiH suverena, nezavisna, država sa svojim teritorijalnim integritetom i granicama, a unutrašnji odnosi su uređeni tako kako su uređeni".

"Kosovo je konačno nezavisna država i više se ne isplati, niti ima ikakvog efekta da se ta činjenica osporava, kao što čini Srbija. Isto tako, žao nam je što se ne normalizuju odnosi u potpunosti između BiH i Kosova, kao što su uređeni odnosi između Kosova i Makedonije, Kosova i Crne Gore, Kosova i Hrvatske, Slovenije", istaknuo je Vlasi.

Ne vidimo, naveo je on, ni jedan jedini razlog "da nemamo tako uređene odnose uključujući i međusobno priznanje između Kosova i BiH".

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Podsjetio je da je jučer i danas u Sarajevu sastanak šefova država iz procesa Brdo-Brijuni, na kojem je i predsjednik Kosova Hašim Tači.

"Drago nam je što je pozvan upravo u Sarajevo. Nadamo se da je i to jedan korak ka uređenju međusobnih odnosa, kao uslova za brže kretanje ka Evropskoj uniji", kazao je Vlasi.

Po njegovim riječima, pomirenje u regiji, poslije svega što se desilo u nedavnoj prošlosti, je bitno za stabilnost i sigurnost u regiji, te brže uključivanje svih zemalja regije u EU.

"Teško će doći do pomirenja dok se ne prizna činjenica da je u Bosni, odnosno u Srebrenici, izvršen genocid i da svi to osude. To nije etiketiranje niti sramota za narode i države. Ali i oni koji su počinili genocid moraju da se izvine zbog toga, da svi imamo odnos osude prema zločinima koji su se desili jednak i da se okrenemo naprijed", zaključio je Vlasi.

Istaknuo je da je "pomirenje nužan proces, ali ima neke preduvjete koji se još sporo ispunjavaju".