BiH
7

Vlajki: Cinično je govoriti o 1. maju u BiH kad mnogi ne rade

FENA
Emil Vlajki
Emil Vlajki
Dopredsjednik Republike Srpske (RS) Emil Vlajki smatra da je u Bosni i Hercegovini cinično govoriti o Prvom maju kao o prazniku rada, jer, kako navodi, za najmanje 50 posto radnosposobnih osoba u zemlji ekonomska i socijalna situacija nije ništa bolja od one čikaških radnika prije 130 godina.

"U ovoj zemlji mnogi su gladni, često prose i traže svoj obrok po kontejnerima", ocjenjuje Vlajki.

Svjetska banka govori o povećanju broja gladnih u BiH u 2011. za 20 posto u odnosu na prethodnu. S jednim obrokom dnevno iz narodnih kuhinja preživljava oko 20.000 građana.

Na listama čekanja humanitarnih organizacija je više desetaka hiljada onih koji traže da dobiju pravo na jedan obrok.

Oko 600.000 ljudi u BiH živi ispod generalne linije siromaštva, a tu se ubrajaju svi čija su mjesečna primanja niža od 238 KM.

Oni čija mjesečna primanja ne prelaze 84 KM su u ekstremnom siromaštvu i takvih je u BiH oko 20.000.

Svaki peti građanin BiH živi od tri KM dnevno. Za to vrijeme, plate poslanika paralamenta BiH su i do osam puta veće od prosječnih primanja 70 posto građana," navodi Vlajki u saopćenju.

Nezaposlenost u BiH je, kako dodaje, jedna od najviših u svijetu i obuhvaća oko 45 posto radnosposobnog stanovništva.

Više od pola miliona ljudi, 20 posto onih koji rade, ne primaju mjesecima i godinama plaće, a ne uplaćuju im se ni zakonski određeni doprinosi, posebno zdravstveni i penzioni.

Polovica mladih od 18 do 35 godina u BiH je nezaposleno što je četiri puta više nego u EU.

Na sivu ekonomiju koja iznosi 30 posto BND, neumitno se nadovezuje korupcija.

"BiH spada u najkorumpiranije zemlje svijeta. U tužilaštvu ima 200.000 neriješenih predmeta korupcije. Kazne za korupciju su gotovo nepostojeće", navodi Vlajki.

"U svjetlu ovih podataka očito je, da je u BiH cinično govoriti o Prvom maju kao o prazniku rada. Nadati se, da će sindikati u BiH smoći dovoljno snage da stanu na čelo onih koje predstavljaju, tako da Prvi maj ove godine bude dan izraženog nezadovoljstva u mirnim i dostojanstvenim protestima svih nas protiv izuzetno teške ekonomske i socijalne situacije u ovoj zemlji", zaključuje dopredsjednik RS-a.