BiH
13

Vlaisavljević: Bh. narodi danas su samosvjesna nacija

FENA
Ugo Vlaisavljević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ugo Vlaisavljević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu danas je počela Concilium konferencija - Religija i identitet, na kojoj su učešće uzeli eminentni teolozi, sociolozi, psiholozi, historičari I filozofi iz BiH i svijeta.

"Na sesiji pod nazivom "Zagonetka identiteta: nužnost nove 'politike identiteta'?" mogla su se čuti promišljanja koja su poučna i za širu publiku, a pogotovu za stručnjake. Tu se razmišlja o ulozi religije, o kolektivnim identitetima", kazao je u izjavi za Agenciju Fena prof.dr. Ugo Vlaisavljević, prorektor Univerziteta u Sarajevu.

Ističe da religija u BiH danas igra veliku ulogu i "čini se da je mjesto imama i svećenika u tome da treba da uzmu odgovornost za tu veliku ulogu religije - da je ne ignoriraju, da ne misle da to od njih ne ovisi i da je njihova stvar samo da tumače vjerski kult“.

"Politički angažman s druge strane nije dobar, jer vodi ideologizaciji religije, a upravo su to bile kontraverze i dileme ovog panela. Koliko nastupiti u javnost, odgovor je da, ali s druge strane ne biti zloupotrebljen od političkih lidera. To je pitanje savremenosti današnjeg trenutka u BiH", smatra Vlaisavljević.

Dodaje da ga odavno zanima nešto što stranci uvijek pitaju, a to je "otkud poslije toliko godina, decenija, milenija, zajedničkog suživota i života, takva vrsta konflikta u kojoj je naprosto bilo bespoštedno obračunavanje, a završilo se i sa genocidom“.

Nešto što se zovu etničke studije, ili studije nacionalizma, kako kaže, nude neku vrstu odgovora, ali ljudi koji su od ugleda, učenjaci, nisu se previše mogli baviti ovim bh. ili lokalnim konfliktom.

"Stoga, može se reći da imamo neka sredstva da promišljamo uzroke tog konflikta, a dakako i njihove posljedice. Ali, mislim da nedostaje još karika s lokalnim iskustvom. Budući da sam i preživio opsadu Sarajeva i da sam rođen na ovom tlu, a s druge strane predajem nešto što se zove socijalna antropologija, pa i etničke studije, meni je to bilo vrlo važno povezati", kaže profesor Vlaisavljević

Smatra također da su bh. narodi danas samosvjesna nacija, da ih se ne može svesti na etničke grupe, imaju svoje institucije, svoju politiku, svoje političke predstavnike, kulturu i "to kodificiranu kulturu sastavljenu u čitanjima lektira, historiografijama".

Prema njegovom promišljanju, postoje tri inačice, tri verzije interpretacije ratne stvarnosti, kod jednih, kod drugih i kod trećih.

"Postoji nešto što se zove modifikacija ili metamorfoza, zajedničkog identiteta. Doista tvrdim da Bošnjaci, to se vidi u njihovom imenu odmah, Srbi i Hrvati, nisu isti prije rata i poslije rata", ističe Vlaisavljavić.

Mišljenja je da je došlo do neke metamorfoze njihovog kolektivnog identiteta, a "to je ono čime se ja bavim, dakle koliko je ratni sukob ili nešto što je dovelo do ratnog sukoba utjecalo i na neku promjenu tih kolektivnih identiteta“.

"Doista mislim da je svaki rat ovdje, ili svaki značajniji politički režim ili promjena režima doveo i do metamorfoze kolektivnog identiteta", naglasio je u izjavi za Agenciju Fena prof.dr. Ugo Vlaisavljević, prorektor za međunarodne odnose UNSA i profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Konferencija "Religija i identitet" će trajati do srijede.