BiH
0

Vlahovljak: Ni 15 godina od pogibije Hakije Turajlića niko nije odgovarao za ovaj zločin

FENA
U Sarajevu je danas obilježena 15. godišnjica pogibije Hakije Turajlića, bivšeg potpredsjednika Vlade Republike BiH i istaknutog bh. privrednika.

Tim povodom su njegov mezar u haremu Alipašine džamije u Sarajevu obišli predstavnici Vlade Federacije BiH s premijerom Nedžadom Brankovićem na čelu, zatim predstavnici Energoinvesta d.d. Sarajevo, kompanije čiji je dugogodišnji rukovodilac bio Turajlić te članovi njegove porodice, prijatelji i brojni drugi poštovaoci. Položili su cvijeće i učenjem fatihe, minutom šutnje ili na neki drugi način odali počast istaknutom državniku i privredniku, a zatim obišli mjesto njegove pogibije u Kasindolskoj ulici u Sarajevu.

Aktuelni generalni direktor Energoinvesta Džemail Vlahovljak kazao je tom prilikom da ni nakon 15 godina od Turajlićeve pogibije niko nije odgovarao za ovaj gnusni zločin. Slučaj, prema Vlahovljakovim saznanjima, ni danas nije aktivan u smislu krivičnog gonjenja i procesuiranja. U međuvremenu, jedna osoba je sumnjičena, ali se u nedostatku dokaza odustalo od daljnjeg gonjenja, izjavio je.

Turajlićeva supruga Jasmina, u emotivnom obraćanju na mezaru njenog supruga, kazala je danas da joj najteže pada što svojoj djeci ni nakon toliko godina ne može kazati hoće li neko odgovarati za smrt njihovog oca.

Hakija Turajlić ubijen je u toku proteklog rata u BiH 8. januara 1993. godine nadomak Sarajevskog aerodroma na kontrolnom punktu koji su držali pripadnici srpskih vojnih formacija.