Tužilaštvo BiH
0

Vlahović: Zatraženo produženje pritvora za tri mjeseca

Sarajevo-x.com
Foto: Tužilaštvo BiH
Foto: Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje pritvora za tri mjeseca Veselinu Vlahoviću "Batku“, osumnjičenom za zločine u sarajevskom naselju Grbavica.

Vlahović se na ročištu za produženje pritvora nije pojavio, a prema službenoj zabilješci on tvrdi da se psihički ne osjeća dobro "zbog terapije kojoj je podrvgnut jer pati od miješanog poremećaja ličnosti“.

Behaija Krnjić, državni tužilac, je rekao da niti jedna okolnost nije promijenjena u odnosu na ranije određivanje pritvora, te dodao kako Tužilaštvo u narednom periodu planira saslušati nove svjedoke, kao i prikupiti materijalne dokaze.

"Tužilaštvo će saslušati između 30 i 50 svjedoka, a pribavlja i dokaze iz Španije. Tužilaštvo smatra da je sposobno u naredna tri mjeseca pribaviti dokaze, te odlučiti o podizanju optužnice", rekao je Krnjić.

Radivoje Lazarević, branilac osumnjičenog, zatražio je od Suda BiH da odredi "kraći pritvor" rekavši kako razlozi o produženju pritvora "nisu objektivni i opravdani".

Sud će naknadno donijeti odluku o ovim prijedlozima.

Vlahović se nalazi u pritvoru od 26. augusta 2010. godine, kada je izručen iz Španije, gdje je uhapšem početkom marta.

Ranije je osumnjičenom određen pritvor zbog opasnosti od bjekstva, mogućnosti utjecanja na svjedoke i saučesnike, kao i zbog toga što postoji “stvarna prijetnja od narušavanja javnog reda i mira” ukoliko bude pušten na slobodu.

Vlahović je osumnjičen za učestvovanje u ubistvima, zlostavljanjima, silovanjima, pljačkanjima, te odvođenjima civila Bošnjaka i Hrvata iz njihovih stanova u sarajevskim naseljima Grbavica i Vraca.