Morali ga vezati
0

Vlahović se žali na psihičke probleme, moguće psihijatrijsko vještačenje

Sarajevo-x.com
Foto: Tužilaštvo BiH
Foto: Tužilaštvo BiH
Odbrana Veselina Vlahovića Batka, osumnjičenog za zločine na Grbavici, zatražit će psihijatrijsko vještačenje ukoliko se on i dalje bude žalio na psihičke probleme, saznaje BIRN - Justice Report.

"Vlahović kaže da se ne osjeća dobro. Ako on meni i dalje bude tvrdio tako, ja kao profesionalac moram reagovati i zatražiti da ga ljekari pregledaju radi procjene njegove sposobnosti da prati suđenje“, kaže Radivoje Lazarević, Vlahovićev branilac

On je napomenuo da je postupak protiv Vlahovića još u fazi istrage i da će zahtjev za psihijatrijsko vještačenje eventulno biti podnesen nakon optužnice.

Vlahović je osumnjičen za zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u sarajevskom naselju Grbavica, uključujući ubistva hladnim i vatrenim oružjem, zlostavljanja, pljačkanja, silovanja, kao i prisilna odvođenja mnogih civila iz njihovih stavnova.

U pritvoru se nalazi od 26. avgusta 2010. godine, kada je izručen iz Španije gdje je i uhapšen.

"Vlahović mi je rekao da je imao ljekarski tretman i da koristi, kako je kazao, nekih šest tableta, sedativa dnevno, ali da mu to ne pomaže. Rekao je da je jednom lupao glavom u zid i da su ga, koliko sam shvatio, morali svezati“, rekao je Lazarević.

On je u subotu, 13. novembra, posjetio Vlahovića u Pritvorskoj jedinici Suda BiH, a nakon što je sedam dana ranije došlo do fizičkog sukoba između njegovog branjenika i Đorđa Ždrale, pravosnažno osuđenog na 20 godina zatvora zbog ubistva.

"On mi je potvrdio da je došlo do nekog incidenta između njega i gospodina Ždrale. Nije mi govorio o razlozima i ja se nisam upuštao ko je kriv. Uglavnom, vidnih i ozbiljnih povreda nema“, naveo je Lazarević.

Prema riječima Lazarevića, Vlahović želi da bude odvojen od ostalih pritvorenika u Privorskoj jedinici Suda BiH.

"On traži da bude izdvojen od ostalih, jer se boji da ne napravi još neki problem, ali to je unutrašnja stvar zatvora", rekao je Lazarević.