Prvostepena odluka
0

Vlahović bi mogao biti izručen Crnoj Gori

FENA
Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
Prema prvostepenoj odluci španskog suda "monstrum sa Grbavice" Veselin Vlahović Batko trebao bi biti izručen Crnoj Gori, ali proces po zahtjevima za Vlahovićevu ekstradiciju još nije završen i o tome će odluku donijeti viša sudska instanca, izjavio je danas Feni glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova BiH Zlatan Burzić.

Prema informacijama koje je Burzić ustupio Feni, Centralni istražni Sud broj 5 u okviru Nacionalnog suda specijalizovanog za terorizam, ekstradiciju i organizovani kriminal Kraljevine Španije - Audieucia Nacional dostavio je 30. aprila 2010. godine Ambasadi BiH u Madridu kopiju izrečene presude kojom je Centralni istražni sud broj 5 AN odlučio da prebaci dva neriješena zahtjeva za ekstradiciju (5/2010 - zahtjev BiH i 6/2010 zahtjev Srbije za ekstradiciju Veselina Vlahovića) na višu instancu u okviru Nacionalnog suda, tačnije na IV odjel Suda koji izriče presude (Salas de lo Penal - Tribunal Sentenciador).

Istovremeno se navodi da kada je u pitanju zahtjev za ekstradiciju 4/2010 (Zahtjev Crne Gore), donesena je odluka da se potraživani izruči Crnoj Gori, s tim što se izručivanje podređuje odluci Vlade Kraljevine Španije.

Od 4. maja 2010. godine procedura ekstradicije je u nadležnosti Suda koji izriče presude unutar Nacionalnog suda (AN).

Na ročištu pred Centralnim istražnim Sudom V u okviru Nacionalnog suda (AN) održanom 20. aprila 2010. potraživani je odbio da bude izručen vlastima BiH i Srbije.

Španska policija je u gradu Altea početkom marta uhapsila Veselina Vlahovića Batka, optuženog za ratne zločine počinjene u sarajevskom naselju Grbavica tokom rata u BiH.

Vlahović, državljanin Crne Gore, uhapšen je u sklopu policijske istrage o organiziranoj grupi državljana istočne Evrope koja je umiješana u nasilne pljačke kuća.

Prema izjavama svjedoka iz doba rata, Vlahović je ubijao iz vatrenog oružja, klao nožem, a o sudbini onih koje je Batko protjerao iz Lenjinove i Splitske ulice ni do danas se ništa ne zna.

Vlahović, poznat i kao "monstrum sa Grbavice", ubio je, između ostalih, i Gorana Čengića, nekadašnjeg člana rukometne reprezentacije SFRJ. Čengić je ubijen u junu 1992. godine, a njegovo tijelo je nakon devet godina pronađeno i iskopano. On je jedan od najmanje 50 Sarajlija koje je u prvim ratnim mjesecima ubio Vlahović.

Vlahovićeva grupa s Grbavice je bila dio paravojne formacije “Beli anđeli”.

On je 2001. pobjegao iz crnogorskog zatvora u Spužu 2001. godine, gdje je izdržavao kaznu zbog više počinjenih razbojništava.

Tužilaštvo BiH ga je optužilo za ratne zločine i izdalo međunarodnu potjernicu.