Novinar ga našao u SAD-u
6

Vladimir je imao 18 godina u ratu, sakupljao je drva i branio BiH

Klix.ba
Vladimir Vrnoga u opkoljenom Sarajevu u oktobru 1992. godine (Foto: AFP)
Jesen 1992. godine bila je izuzetno hladna, pogotovo za građane u opkoljenom Sarajevu, koji su po gradu sakupljali drva kako bi se grijali i imali na čemu napraviti nešto za jelo. Plina i struje nije bilo već neko vrijeme. Fotografija koja je u tom trenutku obišla svijet prikazuje nekoliko Sarajlija koji su na improviziranim kolicima sakupljena drva vozili do svojih hladnih domova. Jedan od njih bio je i Vladimir Vrnoga, koji danas živi u SAD-u.

Spomenutu fotografiju napravio je Patrick Baz, francusko-libanonski fotograf, koji je prije dolaska u Sarajevo pokrivao nekoliko konfliktnih zona, uključujući Libanon, Gazu, Somaliju i Kurdistan. Do tog trenutka, glavni grad bio je već u šestom mjesecu najduže opasde u modernoj historiji čovječanstva.

"Sarajevo je bilo smrtonosna zamka, moderan grad u kojem njegovi građani nisu imali šta jesti, niti su imali grijanje. Snajperisti su ubijali ljude koji su išli do pekare. U drugim ratnim zonama, kao što je Sirija, građani su pravili zavjese na ulicama i na taj način se krili od snajpera. Takvo nešto nisam vidio u Sarajevu", kaže Baz.

Novinar BBC-a Adrian Brown sasvim slučajno je došao do Vladimira Vrnoge, koji već 17 godina živi u Californiji. Kada je vidio sebe na Bazovoj fotografiji, kaže, bio je u šoku.

"Gledajući tu fotografiju vratila su se sjećanja i taj trenutak. Odjednom, 20 godina kasnije, bio sam u opkoljenom Sarajevu. Mogao sam namirisati vlagu u zraku i osjetiti žuljeve na rukama nastale od mesarskog noža kojim sam rezao drva. A to je bio tek početak opsade...", sjeća se Vladimir, koji je tada imao 18 godina.

Otac mu je bio Hrvat, a majka Srpkinja. Njegova porodica prikazivala je društvenu harmoniju u Sarajevu. Vladimir je tek bio upisao Veterinarski fakultet. Međutim, rat je poremetio njegove planove i život mu okrenuo naopačke.

"Ova fotografija predstavlja svu patnju kroz koju sam prošao. U toku noći temperature su nevjerovatno padale, tako da smo morali sakupljati drva kako bismo ugrijali naše domove i preživjeli. Jedina hrana koju smo tada imali bila je riža. Snajperi su pucali po gradu, ubijali su djecu, ubijali su mačke...", kaže Vladimir.

Nedugo nakon toga priključio se Armiji RBiH. Nekoliko godina poslije napustio je vojsku i zajedno sa svojom majkom Milenom otišao u Hrvatsku, a onda i u Austriju, gdje su proveli pet mjeseci u izbjegličkom kampu odakle su u aprilu 1995. godine otputovali u SAD. Smjestili su se u Chico u sjevernom dijelu San Francisca. Sakupljač drva sa fotografije danas ima 38 godina, oženjen je i ima trogodišnju kćerku. Vladimir i fotograf Patrick Baz stupili su u kontak i razmijenili nekoliko e-mailova. Nadaju se skorašnjem susretu.

"Sjećam se da sam tog dana vidio fotografa ispred sebe. Razmijenili smo nekoliko riječi i zamolio sam ga da mi da cigaretu, nakon toga smo se razišli", kaže Sarajlija koji danas radi u jednoj tamošnjoj pivari.

Nakon odlaska iz opkoljenog Sarajeva, Vladimir se nikada nije vratio u BiH.