Skandalozno
0

Vladika Kačavenda slavio dan nakon pada Srebrenice

Piše: A. Panjeta
Snimci objavljeni u nedjelju na YouTube kanalu sitea PLBiH.org prikazuju kako predsjednik Međureligijskog vijeća BiH i najozbiljniji kandidat za patrijarha srpske pravoslavne crkve vladika Vasilije Kačavenda dan nakon pada Srebrenice i u vrijeme kada su se dešavala najbrutalnija masovna ubistva nekoliko kilometara dalje, u društvu "oslobodilaca" u Vlasenici slavi Petrovdan, krsnu slavu tog grada i SDS-a.

Na snimku se može vidjeti kako Kačavenda u prostoriji koju "krasi" fotografija optuženika za ratne zločine Radovana Karadžića okupljenima čestita krsnu slavu apostola Petra i Pavla, uz želje da se, valjda po uzoru na dan prije "oslobođenu" Srebrenicu "oslobode" i drugi "srpski krajevi".

"Bože daj da sljedeću krsnu slavu svi dočekamo u sveopštoj slobodi, sveopštem miru, a i prije, i da svi srpski krajevi koji nisu oslobođeni od dušmana i tirana budu oslobođeni", govori Kačavenda okupljenima, dok kamera prikazuje Karadžićevu fotografiju na zidu i obilje na stolu ispred okupljenih.

U nastavku snimka, Kačavenda se druži sa "oslobodiocima" koji u šaljivom tonu prepričavaju zgode s rušenja džamija i najavljuju nastavak "oslobađanja":

"Prolazeći putem Jadar - Rajine, ugledao sam minaret do nebesa i mislim da je on poravnat, trebao je biti do jutros. Idući dalje putem prema Srebrenici vidio sam jednu od najturskijih džamija, i nju su naši neprijatelji valjda hteli da bude viša od crkve i zato su nam zvonik do pola skinuli. Jutros me pitali, generale je li završena ona čuvena džamija, rek'o sam: mislim da smo je jutros završili... ", priča govornik dok se ostali u prostoriji smiju, a Kačavenda mirno sluša. Govornik poslije najavljuje da se ide na "oslobođenje" Žepe, a poslije pravac Goražde i "do slobode zlatne".