BiH
22

Vladika Hrizostom: Sramotno je da ima građana koji mole za komad hljeba

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom služio je Svetu arhijerejsku liturgiju povodom velikog blagdana Vaskrsa.

Vladika Hrizostom poručio je povodom ovog blagdana da je potrebno da se svi ispune radošću i ljubavlju prema Bogu i bližnjima.

Također, pozvao je sve da, onoliko koliko mogu, pomognu gladnima i žednima, golima i bosima te ostavljenima i zaboravljenima.

"Danas, kada mi od Gospoda badava sve primismo, ne zaboravimo nikoga oko nas, a naročito one koji imaju bilo kakvu potrebu. Pogledajmo oko sebe i vidimo kako i koliko možemo drugima posvjedočiti Hrista vaskrsloga. Ne samo riječima, već prije svega i iznad svega djelima ljubavi Božije, kao što je to učinio sam Hristos gospod", kazao je vjernicima, između ostalog, episkop Hrizostom.

On je dodao da je Vaskrs blagdan spasenja jer je Isus Hrist smrću na Golgoti i vaskrsenjem iz groba spasio i svu Božiju tvorevinu od vlasti đavola, grijeha i smrti.

"Nije on zbog sebe stradao i pretrpio smrt i pogrebenje, već da bi vaskrsao. On je od nas otišao u pakao i odatle sa sobom savaskrsao sve koji su sa vjerom i nadom očekivali iskupljenje i spasenje. To je suština njegove svespasiteljske uloge i to je suština naše vaskršnje radosti", naveo je vladika zvorničko-tuzlanski.

Poručio je da se ljudi trebaju potruditi da među svim nacijama vladaju mir i harmonija.

Kako je istakao, sramotno je da danas ima građana koji gladuju, koji su goli i bosi te koji prose i mole za komad hljeba.

"Istina je da je naša zemlja Bogom blagoslovljena po svim prirodnim resursima od kojih bi naš životni standard morao biti veoma visok", naglasio je episkop Hrizostom.

Vjernici su se nakon službe pričestili i čestitali jedni drugima veliki blagdan Vaskrs.

Vaskrs je blagdan koji simbolizuje pobjedu života nad smrću. Na ovaj veliki blagdan skidaju se oltarske dveri da bi se time pokazalo da je Isus Hrist, po crkvenom učenju, uskrsnućem pobijedio smrt i otvorio rajska vrata.

Prema hrišćanskom vjerovanju Isus je osuđen u četvrtak, razapet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, a u nedjelju u zoru osjetio se snažan zemljotres i anđeo Božji sletio je na grob.

Stražari koji su čuvali grob u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus vaskrsao.