BiH
0

Vladika Grigorije: Dolazak pape Franje budi nadu

SRNA
Dolazak pape Franje u Sarajevo je vjerski događaj od važnosti prvenstveno za Katoličku crkvu, a njegov susret sa pravoslavnima tokom te posjete događaj je koji budi nadu i šalje ohrabrujuću poruku, izjavio je Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

Vladika Grigorije, koji će predvoditi delegaciju Srpske pravoslavne crkve (SPC) tokom posjete pape Franje Sarajevu, rekao je da je dolazak katoličkog poglavara značajan događaj za bilo koju sredinu, te da su razlozi za to jasni.

Prema njegovim riječima, papa je ličnost koja predvodi više od milijardu vjernika i kao takav je "glava" najbrojnije hrišćanske crkve na svijetu.

Vladika Grigorije je rekao da dolazak pape Franje kao predsjednika jedne male, ali uticajne države, ima i političku težinu, a da je njegov dolazak na planu međuhrišćanskog dijaloga veoma podsticajan i za Pravoslavnu crkvu.

"Neposredan susret je preduslov svakog dijaloga i nadasve preduslov života. Zato je i ovaj susret rimskog pape i nas pravoslavnih, događaj koji budi nadu i šalje ohrabrujuću poruku", izjavio je vladika Grigorije za Tanjug.

On je istakao da, imajući u vidu da ovaj susret treba da se dogodi u Sarajevu, gradu u kojem je živio najveći broj hrišćana u BiH, među kojima je bilo "Hristovih sljedbenika i zapadnog i istočnog obreda", daje ovom susretu još važniji predznak.

"Tužna je činjenica da je danas broj hrišćana u gradu na Miljacki gotovo zanemariv, te papin dolazak doživljavamo i kao ohrabrenje i priznanje postojanog svjedočanstva preostalih vjernika Hristove vjere u Sarajevu", ukazao je vladika Grigorije.

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski ocijenio je da papa Franjo "svojim jednostavnim ali zato snažnim propovijedanjem jevanđelja u ovom vremenu uspijeva da pred svijet iznese nepatvorenu riječ Božiju".

"Za vjernike, a pogotovo za one koji se trude u propovijedanju jevanđelja što i jeste zadatak svih krštenih, to je inspirativan znak da se može svjedočiti vjera u ovom, jednako kao i drugim vremenima. Potrebna je, međutim, hrabrost i dosljednost, uz iskreno pokajanje i međusobno praštanje", poručio je vladika Grigorije.