BiH
0

Vladi FBiH prezentirani programi UN-a i Svjetske banke

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Članovima Vlade Federacije BiH danas su u Sarajevu agencije Ujedinjenih nacija i Svjetska banka, koje djeluju u Bosni i Hercegovini, predstavile svoje ovogodišnje programe koji se odnose na našu zemlju.

Riječ je o programima kojima se Bosni i Hercegovini, pa time i Federaciji BiH, želi pomoći u što efikasnijem i kvalitetnijem rješavanju razvojnih planova.

Pozdravljajući učesnike prezentacije, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izrazio je zadovoljstvo ovakvim načinom saradnje.

"Trebamo stvarati uslove za efikasnije korištenje ovih fondova. Stoga će Federalna vlada postati pravi partner agencijama UN-a u pokretanju razvojnih programa. Također, nadam se dobroj saradnji pojedinih federalnih ministarstva sa ovim agencijama", kazao je premijer Nikšić.

Šef Ureda Svjetske banke u BiH Marco Mantovanelli kazao je da je ovo prvi put da se s Federalnom vladom uspostavlja ovakav oblik najneposrednije saradnje.

Ujedno, današnji skup je prvi u nizu koje će UN i Svjetska banka održati s vladama u BiH.

Rezidentni koordinator Ujedinjenih naroda u BiH Yuri Afanasiev je izrazio očekivanje da će takvi sastanci ubuduće biti organizirani početkom svake godine, s ciljem analize izvršenja prošlogodišnjih planova i dogovaranja narednih aktivnosti.

Nakon što je Mantovanelli predstavio program Svjetske banke namijenjen našoj zemlji, Afanasiev je upoznao članove Federalne vlade s godišnjim programskim i budžetskim planom UN-a u BiH.

Kao glavni pravci djelovanja UN-ovih agencija označene su četiri oblasti, a za kompletne ovogodišnje aktivnosti u BiH planiran je budžet od oko 55.000.000 dolara.

Među ciljevima lokalnog razvoja su jačanje ruralnog ekonomskog, poljoprivrednog i infrastrukturnog razvoja, te općinskih kapaciteta upravljanja u skladu s procesom pridruživanja Evropskoj uniji.

U oblasti socijalnog uključivanja su, uz ostalo, planirani stvaranje uslova za veće zapošljavanje mladih, te unaprjeđenje obrazovanja, osnovne zdravstvene, socijalne i dječje zaštite.

Doprinos nastojanjima vlasti u BiH na ispunjavanju glavnih međunarodnih obaveza jedan je od ciljeva u oblasti koja se odnosi na životnu sredinu i klimatske promjene. Dio mjera UN-ovih agencija u oblasti pravde i sigurnosti ljudi su pružanje pomoći nastojanjima vlasti u provođenju Strategije za reformu pravosuđa i uspostavljanju efikasnog mehanizma vladavine prava, jačanje kapaciteta za upravljanje granicom i smanjenje rizika od prirodnih katastrofa.

Inače, današnjoj prezentaciji, održanoj u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, prisustvovali su predstavici Organizacije UN-a za poljoprivredu i hranu, Međunarodne organizacije rada, Međunarodne organizacije za migracije, Programa UN-a za razvoj, Programa UN-a za zaštitu okoliša, Organizacije UN-a za obrazovanje, Populacijskog fonda UN-a, Visokog komesarijata za izbjeglice, Fonda UN-a za djecu, Organizacije UN-a za industrijski razvoj, Volontera UN-a, UN žena i Svjetske zdravstvene organizacije, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.