BiH
0

Vlade FBiH utvrdila Nacrt zakona o sigurnosti i zdravlju na radu

FENA
Na današnjoj sjendici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine utvrđen je Nacrt zakona o sigurnosti i zdravlju na radu kojim se utvrđuju prava, obaveze i odgovornosti poslodavaca i radnika u vezi s provođenjem i poboljšanjem sigurnosti i zdravlja na radu.

Novim zakonom utvrđuje se i sistem pravila čijom primjenom se postiže sprječavanje povreda na radu, profesionalnih oboljenja, i drugih oboljenja u vezi s radom, kao i zaštita radne okoline.

Propisana je i obaveza poslodavca da primijeni mjere sigurnosti i zdravlja na radu, da osigura radnicima usluge specifične zdravstvene zaštite, kao i obaveze u vezi organiziranja poslova sigurnosti i zdravlja na radu, prve pomoći, protivpožarne zaštite i evakuacije radnika, obavještavanja, savjetovanja i uključivanja radnika i njihovih predstavnika.

U obrazloženju za donošenje ovog zakona navodi se da je Zakon o zaštiti na radu iz 1990. godine bilo neophodno osavremeniti i uskladiti s nastalim promjenama, a u okviru reforme radnog zakonodavstva.

Ovim zakonom se osigurava sistem pravila čijom primjenom se postiže prevencija u nastajanju povreda na radu, profesionalnih i drugih oboljenja u vezi s radom, posebna zaštita žena u vezi s materinstvom, mladih, invalidnih osoba i profesionalno oboljelih osoba od daljeg oštećenja zdravlja i umanjenja radne sposobnosti, očuvanje radne sposobnosti starijih radnika u granicama primjerenim njihovoj životnoj dobi, kao i zaštita radne okoline.

Osim toga, Nacrt zakona usklađen je s međunarodni aktima, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Također, ovim zakonom se osigurava i njegova efikasna i dosljedna primjenu provođenjem i vršenjem inspekcijskog nadzora i poduzimanjem odgovarajućih mjera inspektora rada.

Prije nego što se o Nacrtu zakona o sigurnosti i zdravlju na radu izjasni Federalni parlament, o njemu će raspravljati Ekonomsko-socijalno vijeće za teritoriju FBiH, navodi se u saopćenju.