Promjena vlasti u TK?
56

Vladajuća koalicija ostala bez većine u Skupštini TK

Piše: D. Brkić
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Vladajuća koalicija u Tuzlanskom kantonu, koju sačinjavaju SDP, SBB, BPS i NS Radom za boljitak, sudeći prema današnjim izjašnjavanjima o prijedlogu dnevnog reda i utvrđenom dnevnom redu, ostala je bez većine u Skupštini TK.

Naime, nijedan prijedlog Vlade TK nije dobio potrebnu većinu i nije uvršten u dnevni red Skupštine TK, a na koncu su poslanici iz stranaka vladajuće koalicije bili protiv usvajanja dnevnog reda, ali je za takav prijedlog glasalo 15 poslanika, dok je 18 bilo suzdržano.

Očito je kako su vladajuću koaliciju skupo koštala previranja u SBB-u, jer su nakon toga Salih Šabović i Alija Azabagić prešli u nezavisne poslanike, a njima se vrlo brzo pridružio i Zoran Jovanović iz SDP-a. Na koncu je i Semir Turbić, još uvijek član SBB-a, bio suzdržan prilikom glasanja o prijedlozima Vlade TK i aktuelne parlamentarne većine. Upravo njegov glas je na današnjem zasjedanju bio ključan, jer sjednici Skupštine TK nisu prisustvovali poslanici NS Radom za boljitak Mersed Šerifović i Samir Kamenjaković.

Ukoliko SDP, SBB i BPS uspiju dogovoriti ostanak NS Radom za boljitak u koaliciji u Skupštini TK takva koalicija će imati 17 poslanika, dok će SDA, Stranka za BiH, HDZ, tri nezavisna poslanika i jedan poslanik SBB-a imati ukupno 18 poslanika, odnosno imat će većinu. Međutim, spekuliše se kako će i NS Radom za boljitak biti dio nove parlamentarne većine koju će predvoditi SDA, do danas najjača opoziciona stranka u Skupštini TK.

Inače, SDA je predložila, a potom i povukla prijedlog o smjeni predsjednika i potpredsjednika Skupštine TK, Slađana Ilića i Zlatka Šimića, ali je poručeno kako će se u skladu sa Ustavom TK i zakonskim procedurama vrlo brzo dostaviti prijedlog smjene kadrova SDP-a na čelu Skupštine TK. Ukoliko se to dogodi bit će to uvod u smjenu Vlade TK koja je, prema monitoringu CCI-a, Tuzlanski kanton dovela u izuzetno težak položaj s najvećim brojem nezaposlenih i najmanjim brojem zaposlenih građana.