BiH
2

Vlada želi brisanje hipoteke s nekretnina u vlasništvu Željezare “Zenica”

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Federacije BiH preporučila je da sagleda mogućnost brisanja zakonske hipoteke s nekretnina u vlasništvu Željezare “Zenica” kako bi bile stvorene pretpostavke za njihovu prodaju u postupku male privatizacije.

Tražeći rješenje za Željezaru “Zenica” d.o.o Zenica, Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o poteškoćama u realizaciji zaključka sa 73. sjednice održane 20.10.2016. godine.

Prema danas izmijenjenom zaključku, Poreznoj upravi FBiH - Kantonalnom poreznom uredu Zenica, preporučeno je da sagleda mogućnost brisanja zakonske hipoteke s nekretnina u vlasništvu Željezare “Zenica” (Preporod I, Preporod II i Terminal tečnih goriva), kako bi bile stvorene pretpostavke za njihovu prodaju u postupku male privatizacije.

Novčana sredstva ostvarena na ovaj način bit će korištena isključivo za uvezivanje staža radnika i servisiranje tekućeg poslovanja Društva.

Uprava Željezare “Zenica” je zadužena da Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije hitno dostavi spisak radnika koji su stekli uslove za penzionisanje, usaglašen sa evidencijom Porezne uprave FBiH, te za svakog radnika pojedinačno tačan iznos novčanih sredstava potreban za uvezivanje radnog staža.